De European Innovation Council (EIC) gaat in 2023 bijdragen aan de Europese Innovatieagenda. De EIC wil bijvoorbeeld de toestroom van innovatief talent naar deep-tech start-ups vergroten. Ook komt er meer aandacht voor vrouwelijke innovatoren. Dat blijkt uit het werkprogramma voor 2023, waarvoor de Commissie 1,6 miljard euro uittrekt.


EIC werkprogramma 2023 toont ondersteuning aan Europese Innovatieagenda

Vernieuwingen voor innovatie

De Europese Innovatieagenda speelt een bepalende rol in het werk van de European Innovation Council (EIC) in 2023. Dat blijkt uit het nieuwe werkprogramma. De EIC gaat een aantal vernieuwingen doorvoeren, die bij moeten dragen aan het innovatief vermogen van Europa. Zo komt er een reeks van thematische uitdagingen gericht op het mkb in acht strategische technologiegebieden. Ook komt er een nieuw initiatief dat de aanwas van innovatief talent voor deep-tech start-ups moet versterken. Vrouwelijke innovatoren krijgen daarnaast meer aandacht, bijvoorbeeld vanuit het Women TechEU-initiatief. Deze prioriteiten komen allemaal voort uit de Europese Innovatieagenda, die de Commissie in juli 2022 presenteerde.

Meer dan anderhalf miljard

De Commissie trekt in 2023 1,6 miljard euro uit voor de EIC. 343 miljoen euro gaat naar de Pathfinder voor grensverleggend onderzoek door multidisciplinaire onderzoeksteams. De Transition, gericht op de doorontwikkeling van veelbelovende onderzoeksresultaten, ontvangt 128 miljoen euro. Tenslotte gaat 1,13 miljard euro naar de Accelerator, die startups en het mkb helpt om innovaties met grote impact te ontwikkelen en op te schalen. Alle onderdelen van de EIC moeten een bijdrage leveren aan Europese doelstellingen, zoals de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, de leveringszekerheid van halfgeleiders en de veiligheid van de voedselbevoorrading. Deze thema’s zijn ingebakken in de voorziene activiteiten, zoals via de gerichte calls.

Portfolio aanpak gaat door

Verder blijkt uit het werkprogramma dat de EIC-programmamanagers doorgaan met de portfolio aanpak. Projecten in een portfolio dienen bij te dragen aan een specifiek gebied, zoals bio- of kwantumtechnologie. De programmamanagers zullen regelmatig de vooruitgang van geselecteerde projecten bekijken en inschatten of het project nog binnen het portfolio past. De vooruitgang wordt beoordeeld aan de hand van criteria die de managers, onderzoekers en de Commissie samen bepalen voor ieder portfolio.

Blik op de toekomst

De EIC kijkt al met één oog naar de toekomst. 2023 is het laatste werkprogramma met een bijdrage uit het Europese herstelfonds NextGeneration EU. De budgetten voor de komende jaren zullen daarom lager liggen. Volgens de EIC is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen open aanvraagrondes en thematische rondes die aansluiten bij politieke prioriteiten, zoals vergroening. Het adviserende EIC forum benadrukt dan weer het belang van innovatief aanbesteden, datadelen en aansluiting tussen de EIC-onderdelen.

Behaalde resultaten

Naast de toekomstplannen blikt de EIC ook terug op 2022. Volgens het ‘EIC Impact report 2022 waren EIC-investeringen aanleiding tot tien miljard euro aan investeringen van andere partijen, zoals durfinvesteerders en banken. Het portfolio van alle organisaties heeft een gezamenlijke waarde van meer dan veertig miljard euro. Vrouwen leiden 20% van de bedrijven in de Accelerator, terwijl vrouwelijke onderzoekers 30% uitmaken van Pathfinder-beurzen. De 500 projecten hebben geleid tot 1,375 innovaties, waarvan 90% zal resulteren in nieuwe producten of diensten, aldus de EIC.

Context

De European Innovation Council startte in 2021 als onderdeel van Horizon Europe. De EIC heeft als doel om opkomende technologieën te identificeren, ontwikkelen en op te schalen. Het bestuur bestaat uit onafhankelijke personen uit de innovatiewereld, die soms hun stem verheffen. Het Parlement hekelde onlangs de implementatie van de EIC. Publieke onderzoeksinstellingen zijn dan weer ontevreden met de regels rond intellectueel eigendom, waar ook dit werkprogramma geen verandering in brengt.

Aanvraag doen

Voor vragen over het indienen van een EIC-voorstel kunt u terecht bij de Nederlandse adviseurs van RVO.

 

Mede geschreven door Bram Veerman.