Zes Nederlandse ondernemers ontvangen financiering uit de EIC Accelerator. De European Innovation Council investeert fors in de bedrijven in de vorm van subsidies en aandelen. Uit meer dan duizend aanvragen selecteerde de Commissie 75 bedrijven in de ronde die in juni sloot.


EIC Accelerator investeert in zes Nederlandse bedrijven

Robots, fosfaten, waterzuivering en het brein

De European Innovation Council (EIC) investeert in zes Nederlandse bedrijven. De bedrijven ontvangen het geld om hun innovatieve activiteiten voort te zetten. De ondernemingen zijn bijvoorbeeld actief op het vlak van snelle robots, waterzuivering in huizen die niet zijn aangesloten op de riolering, de terugwinning van fosfaten of 3D-modellen voor hersenoperaties. Meer dan duizend Europese ondernemingen dienden een aanvraag in bij de EIC. Na 232 pitches heeft de EIC er 75 geselecteerd, waaronder zes Nederlandse firma’s. Met 8% van het totaal staat Nederland op plaats drie deze ronde, na Frankrijk en Duitsland.

Context

De EIC Accelerator ondersteunt bedrijven om hun innovaties op de markt te brengen en op te schalen. Kenmerkend voor de EIC Accelerator is het gebruik van blended finance, waarbij de Commissie financiering voorziet in de vorm van subsidies en/of aandelen. Subsidies lopen op tot 2,5 miljoen euro en aandelen-financiering tot 15 miljoen euro. Een externe fondsbeheerder regelt de aandelen namens de Commissie, wat heel wat voeten in de aarde had. Drie criteria spelen een rol in de toekenning bij de Accelerator: excellentie, impact en risico.