De Europese Commissie roept kennisinstellingen op om topwetenschappers te nomineren voor de Scientific Council van de European Research Council. Daarbij gaat de voorkeur uit naar Europese koepels, maar ook nominaties van individuele organisaties zijn welkom. Nomineren kan tot en met 30 september.


Commissie vraagt nominaties ERC Scientific Council

Nieuwe leden van Scientific Council

De Europese Commissie is op zoek naar nieuwe leden voor de Scientific Council van de European Research Council (ERC). De nieuwe leden zullen in 2021 aantreden tot de wetenschappelijke raad, die sturing geeft aan de ERC. De Commissie heeft een aantal representatieve koepels gevraagd om topwetenschappers te nomineren, waaronder ALLEA, Science Europe, EARTO en EUA. Ook andere organisaties mogen tot en met 30 september nominaties doen. Kandidaten moeten een excellente staat van dienst hebben en bekend staan om hun onafhankelijkheid en toewijding aan de wetenschap. Ook dienen kandidaten een visie te hebben op toekomstige behoeften van de wetenschap, zoals “computational techniques” in de sociale en geesteswetenschappen. Tenslotte moet de gehele raad een afspiegeling zijn van de wetenschap, bijvoorbeeld als het gaat om leeftijd, gender en land van herkomst.

Context

De ERC biedt financiële ondersteuning aan baanbrekend onderzoek van hoge kwaliteit. De ERC werkt met een ‘bottom-up’ strategie waarin onderzoekers hun eigen ideeën voor onderzoek kunnen indienen die worden beoordeeld op hun wetenschappelijke excellentie. De Scientific Council vormt het bestuur van de ERC en bepaalt de strategieën en methodologieën voor onderzoeksfinanciering. De 22 leden hebben een termijn van vier jaar, die één keer hernieuwd kan worden. De Scientific Council heeft een voorzitter en drie vicepresidenten. Op dit moment hebben twee Nederlanders zitting in de Scientific Council: Eveline Crone en Ben Feringa.