Het Europees Parlement bereidt zich voor op de laatste stemming over Horizon Europe op 26 april. Dat maakt de weg vrij voor publicatie van de werkprogramma’s en toekenning van onderzoeksfinanciering.


EP loopt warm voor stemming Horizon Europe

Stemming op 26 april is formaliteit

Het Europees Parlement stemt op 26 april over Horizon Europe. Dat blijkt uit de agenda voor de plenaire vergadering van het Parlement voor die week. De volksvertegenwoordigers stemmen dan over de Verordeningen voor het Kaderprogramma, het Specifiek Programma, het European Institute of Innovation and Technology (EIT) en de bijbehorende strategische agenda. De stemming is eigenlijk een formaliteit. Het gaat om de definitieve teksten die wettelijk vastleggen wat onderhandelaars van het Parlement en de Raad eerder politiek afspraken over Horizon Europe en het EIT. De commissie ITRE van het Parlement, verantwoordelijk voor de dossiers, spreekt zich op 13 april al uit.

Welke teksten

Het Parlement stemt over teksten die al zijn onderschreven door de lidstaten in de Raad. Dit zijn de definitieve versies:

Context

Zodra Horizon Europe officieel is goedgekeurd, mag de Commissie de werkprogramma’s publiceren en geld toekennen aan Europese onderzoeksprojecten. Dat gebeurt op basis van het Strategisch Plan, dat richting geeft aan de Europese onderzoeksactiviteiten. Sommige agentschappen publiceerden al conceptwerkprogramma’s om onderzoekers voor te bereiden, zoals de European Innovation en Research Councils, maar mochten nog geen financiële contracten tekenen. Door deadlines vanaf mei omzeilden zij deze beperking. Op 26 april stemt het Parlement ook over het European Defence Fund en het Digital Europe-programma. Voor Erasmus+ is nog geen stemming ingepland.