Er zijn 33 projecten geselecteerd voor financiering voor drie missies onder Horizon Europe: de oceanenmissie, de bodemmissie en de klimaatmissie. In totaal is er 185 miljoen euro verdeeld. Er doen in dertien van deze projecten Nederlandse partners mee, waarvan vier kennisinstellingen. 


33 projecten geselecteerd voor drie Horizon Europe missies

33 projecten voor drie missies van Horizon Europe  

Voor drie Horizon Europe missies zijn er 33 projecten geselecteerd, maakt de Commissie bekend. In totaal zijn er 133 voorstellen ingediend, waarvan 33 dus financiering zullen ontvangen. In totaal verdeelt de Commissie 185 miljoen euro over deze geselecteerde projecten. Het gaat om negen projecten voor de oceanenmissie, 23 voor bodem en één voor de oceaan. Er doen aan dertien projecten Nederlandse partners mee. Bij deze dertien projecten zijn ook vier kennisinstellingen betrokken. Zo doet TNO bijvoorbeeld mee aan projecten over klimaatadaptieve aanpassingen aan infrastructuur en gezondheidszorg. De Technische Universiteit Twente doet mee aan een project over het versterken van ecosystemen rond de Middellandse Zee. Wageningen Research doet mee aan een project over hernieuwbare energie op zee. In totaal doen er meer dan 560 partners mee uit meer dan veertig landen aan de 33 projecten. 

Context 

De missies zijn een nieuw onderdeel van het Horizon Europe programma sinds 2021. Het doel van de missies is om concrete oplossingen te bieden voor enkele van onze grootste uitdagingen. Op dit moment zijn er vijf missies: Cancer, Adaptation to Climate Change, Including Societal Transformation, en Healthy Oceans, Seas, Coastal and Inland Waters, Climate-Neutral and Smart Cities, en Soil Health and Food. Recentelijk was er onenigheid over de structuur van de missies en de middelen die missies gebruiken om de doelen te bereiken. Ook werd er gesproken over het opzetten van een zesde missie voor het New European Bauhaus
 


Mede geschreven door Martin Pomper.