De Commissie selecteert achttien nieuwe projecten om bij te dragen aan de missie over het herstel van de oceanen en wateren. Bij negen projecten zijn Nederlandse instellingen betrokken, waaronder de WUR en TNO. In totaal wordt er 106 miljoen euro uitgekeerd.


Nederlandse instellingen betrokken bij helft nieuwe projecten oceaanmissie

Nederlandse bijdrage

De Commissie financiert achttien nieuwe projecten met een totaalbedrag van 106 miljoen euro om bij te dragen aan de missie over het herstel van oceanen en wateren. Bij negen projecten zijn Nederlandse instellingen betrokken, waaronder de Wageningen Universiteit (4x) en TNO (2x). Binnen deze projecten ligt de focus onder andere op het vergaren van kennis over biodiversiteit, het versnellen van productontwikkeling met algen en het verminderen van zwerfvuil en microplastics in Europese rivieren. In totaal nemen er ruim 370 begunstigden uit 36 landen deel aan de achttien nieuwe projecten.

Context

Horizon Europe kent vijf missies. Deze hebben als doel om onderzoeksprojecten richting te geven en om de impact van dit onderzoek duidelijk te maken voor burgers. De missie 'Herstel onze oceanen en wateren' is erop gericht om tegen 2030 de gezondheid van onze oceanen en wateren herstellen. De andere vier missies zijn de klimaatadaptatiemissie, de kankermissie, de stedenmissie, en de bodemmissie.