20 december 2022

25 onderzoekers uit Nederland profiteren in ERC van uitblijvende associatie Zwitserland en VK

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

25 onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen die op de reservelijst stonden voor het ontvangen van een beurs van de European Research Council  zijn alsnog geselecteerd voor calls die in 2021 plaatsvonden. ERC-financiering van geselecteerde onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland werd alsnog afgewezen vanwege uitblijvende associatie met Horizon Europe, waardoor er extra financiering is vrijgekomen.


25 onderzoekers uit Nederland profiteren in ERC van uitblijvende associatie Zwitserland en VK

Nederlandse reserves krijgen ERC-beurzen  

25 onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen profiteren in de European Research Council (ERC) van de uitblijvende associatie van het Verenigd Koninkrijk (VK) en Zwitserland. Zij ontvangen alsnog beurzen van calls die plaatsvonden in 2021, meldt de ERC in een persbericht. De ERC-financiering kwam vrij doordat meerdere onderzoekers uit Zwitserland en het VK ervoor kozen niet naar een instelling binnen de EU te verhuizen en dus af te zien van hun ERC-beurs. Onderzoekers in Nederland die op de reservelijst voor ERC-financiering stonden mogen nu alsnog de champagne ontkurken. 15 onderzoekers bemachtigen alsnog de Starting Grant die zij in 2021 aan hun neus voorbij zagen gaan. 5 onderzoekers kregen alsnog een Consolidator Grant en nog eens 5 een Advanced Grant. Door het wegvallen van het VK en Zwitserland staat  Nederland nu respectievelijk op een derde, derde en tweede plaats van best presterende landen bij de verschillende uitgereikte beurzen.

Context

Onderzoekers van instellingen uit landen met een onvoltooide Horizon Europe-associatie tijdens het ondertekenen van de beursovereenkomst komen niet in aanmerking voor ERC-beurzen. Deze regel zorgt ervoor dat zolang associatie met het VK en Zwitserland niet rond is onderzoekers actief in deze landen geen beurs kunnen ontvangen. Zij komen enkel in aanmerking als zij hun goedgekeurde ERC-voorstel uitvoeren bij een instelling in een lidstaat of geassocieerd land. Vanwege de uitblijvende associatie hebben zowel Zwitserland als het VK tijdelijk alternatieve regelingen opgetuigd voor deelname aan Horizon Europe. Ondertussen blijven zowel kennisinstellingen uit het VK, Zwitserland en de EU de druk opvoeren bij de Commissie om associatie te bewerkstelligen.