27 Nederlandse instellingen ontvangen de Advanced Grant 2021 van de ERC. Daarmee komt Nederland op plek 3 van meest succesvolle landen, achter Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal ontvangen 253 toegekende voorstellen 624 miljoen euro.


Nederlandse instellingen opnieuw succesvol bij de Advanced Grants van de ERC

624 miljoen voor vooraanstaande onderzoekers  

De European Research Council (ERC) heeft 253 onderzoekers gezamenlijk een bedrag van 624 miljoen euro toegekend in de Advanced Grants van 2021. Dit heeft de ERC bekend gemaakt in een persbericht. Maar liefst 27 Nederlandse instellingen ontvangen een bedrag voor innovatief en vooraanstaand onderzoek in verschillende disciplines. Daarmee verstoot Nederland Frankrijk van de derde plaats. Het KNAW scoort het beste met vier toegekende beurzen. Ook Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen (beiden 3) scoren goed. Instellingen uit Duitsland (61) en het Verenigd Koninkrijk (45) voeren de lijst van meeste toegekende aanvragen aan. In totaal werden er 1735 aanvragen ingediend, waarvan 14,6% uiteindelijk succesvol was. Dit percentage ligt een stuk hoger dan vorig jaar, toen slechts 8% succesvol was.

Vrouwelijke wetenschappers opnieuw in de minderheid 

Het percentage vrouwelijke wetenschappers onder de aanvragen is dit jaar gestegen naar 23%. Daar komt bij dat het aantal toegekende beurzen voor vrouwen is gestegen naar 25%, waar dit bij de vorige uitreiking, en de uitreiking van 2019, nog 20% was. In 2014 lag het percentage vrouwelijke wetenschappers bij de Advanced Grants nog rond de 10%.

Context

De ERC is een belangrijk financieringsorgaan voor onderzoek en innovatie, onderdeel van het Kaderprogramma. Deze call voor de Advanced Grants was de eerste onder Horizon Europe. De Advanced Grants zijn bedoeld voor risicovolle projecten, met een veelbelovende uitkomst. Het Verenigd Koninkrijk is ondanks verwoede pogingen zoals het Stick to Science-initiatief nog altijd niet geassocieerd met Horizon Europe. Als de associatie niet rond is voor het verstrijken van de contractdeadline vervalt de toekenning aan de instellingen uit het Verenigd Koninkrijk. Voor onderzoekers is er dan de mogelijkheid om, al dan niet tijdelijk, te wisselen van host institution, om op deze manier toch de beurs te ontvangen. Als alternatief kunnen onderzoekers aanspraak maken op Britse financiering, maar ze verliezen dan het officiële etiket “ERC”.

 

Mede geschreven door Max Vollebregt