Het Verenigd Koninkrijk gaat de financiële steun voor Horizon Europe-aanvragers verlengen. De huidige garantie blijft van kracht voor alle Horizon Europe-aanvragen tot en met 31 december 2022. De Britse regering herhaalt dat associatie met EU-programma’s de voorkeur blijft houden.


Britse regering breidt Horizon Europe garantieregeling uit

Verlenging Horizon-regeling

De Britse regering heeft een verlenging aangekondigd van de financiële steun voor succesvolle Horizon Europe-aanvragers. Dit geldt voor de aanvragen tot en met 31 december 2022. De verlenging zorgt ervoor dat financiering voor Britse onderzoekers, bedrijven en innovators beschermd blijft. Dat blijkt uit het persbericht van de Britse regering. Details over de toepassing en de voorwaarden van de uitbreiding zijn beschikbaar op de UKRI website. Russell Group, het Britse orgaan dat toponderzoeksuniversiteiten vertegenwoordigt, geeft in een verklaring aan dat de verlenging Britse onderzoekers en innovators ‘’een welkome geruststelling’’ zal geven. Het Verenigd Koninkrijk blijft de EU aanmoedigen om Britse associatie te formaliseren.

Context

In de Brexitdeal werd bepaald dat het VK zich op korte termijn zou associëren met Horizon Europe. Vanwege uitblijvende associatie kwam de Britse overheid met brugfinanciering voor succesvolle Britse aanvragers van Horizon-projecten. Deze financiering ging oorspronkelijk in november 2021 van start. De huidige verlenging is de tweede verlenging hiervan. Ursula von der Leyen werd in juni opgeroepen tot het deblokkeren van de associatie van het VK en Zwitserland, de laatstgenoemde zit in dezelfde situatie. In de oproep werd geopperd dat door uitblijvende associatie de kwaliteit van Europese wetenschap in het geding komt. Onlangs startte het VK een juridisch proces om Britse associatie met Horizon Europe te forceren.  

 

Mede geschreven door Julian Zwaal