02 december 2020
Europese Onderwijsruimte roept nog vragen op bij onderwijsministers
Mariëlle van Heumen
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
02 december 2020
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De onderwijsraad die deze week plaatsvond stond in het teken van de Europese Onderwijsruimte. De Europese onderwijsministers steunen het nieuwe initiatief, maar stellen wel nog vragen bij de governance en doelstellingen. De ministers bespraken ook kort de stand van zaken rond het toekomstige Erasmusprogramma, waar momenteel nog geen akkoord op is. Daarnaast was er aandacht voor twee Raadsstukken over het beroepsonderwijs en digitalisering.
De Europese onderwijsministers verwelkomen de nieuwe Europese Onderwijsruimte (EEA), maar stellen kritische vragen bij de governance van de EEA. Dit blijkt uit de uitkomsten van de Onderwijsraad, die 30 november virtueel gehouden werd. Hoewel de ministers de algemene doelen van de Europese Onderwijsruimte ondersteunen, wezen verschillende ministers erop dat de nationale competenties op het gebied van onderwijs gerespecteerd moeten worden. Ook stellen zij vragen bij de doelen van de EEA en roepen op tot indicatoren die de diversiteit tussen onderwijssystemen voldoende in acht nemen. Reeds bestaande samenwerkingsverbanden, zoals het Bolognaproces, moeten volgens de onderwijsraad ook blijven bestaan en voortgang blijven boeken. De ministers vinden het dan ook belangrijk om synergieën te zoeken, zoals met de Europese Onderzoeksruimte en de Skills Agenda.
Europees commissaris Mariya Gabriel riep op tot een snel politiek akkoord op het toekomstige Erasmusprogramma, dat in 2021 van start moet gaan. Ze wil dat de institutionele partners in de eerste triloogvergadering tot een compromis komen. Deze triloog kan wel pas plaatsvinden nadat alle Europese regeringsleiders hun fiat hebben gegeven over het Meerjarig Financieel Kader. Onder het laatste akkoord tussen de Raad en het Parlement zou het toekomstige Erasmusprogramma een top-up krijgen, wat het mogelijk zou maken om meer mensen te laten deelnemen aan het programma. Het Creative Europe programma, wat de volgende dag op de agenda stond, heeft ook zicht op een verhoging van het budget. Ministers verantwoordelijk voor cultuur willen daarbij ook inzetten op synergieën tussen Creative Europe en andere programma’s, zoals Erasmus+ en Horizon Europe.
Het Duitse voorzitterschap legden ook nog twee stukken voor aan de groep, die vorige week per schriftelijke procedure zijn aangenomen:
De Commissie publiceerde op 30 september een reeks kennis-gerelateerde mededelingen, waaronder de mededeling over de Europese Onderwijsruimte en de update van het Digital Education Action Plan. Eerder dit jaar publiceerde de Commissie al een voorstel voor een Raadsaanbeveling op het gebied van beroepsonderwijs. Tijdens de Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sportraad (OJCS-Raad) van 30 november en 1 december kwamen deze initiatieven aan bod. De OJCS-Raad komt drie à vier keer per jaar bijeen. Neth-ER riep in aanloop naar de Mededeling van de Commissie op tot een onderwijsruimte die kansen biedt voor iedereen.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Skills-commissaris Mînzatu moet paraat staan voor het hele onderwijs