Zuid-Korea gaat zich associëren met pijler 2 van Horizon Europe. Brussel en Seoul bereikten onlangs overeenstemming over toetreding, waarmee Zuid-Korea het eerste geassocieerde land in Oost-Azië wordt. Naar verwachting kunnen Koreaanse onderzoekers vanaf 2025 aanspraak maken op het Horizon-budget. 


Zuid-Korea associeert zich met Horizon Europe

Deelname via een associatieovereenkomst 

Zuid-Korea associeert zich met het Horizon Europe programma. Naar verwachting wordt de officiële associatieovereenkomst in de tweede helft van 2024 ondertekend. Dit werd deze week duidelijk na de succesvolle afronding van de onderhandelingen tussen Commissaris Iliana Ivanova en en Zuid-Koreaanse minister van wetenschap, Lee Jong Ho. Koreaanse onderzoekers, instellingen en bedrijven kunnen vanaf 2025 aanspraak maken op financiering uit Horizon Europe. De associatie beperkt zich tot pijler 2, die een budget van 53,5 miljard euro omvat voor actuele mondiale uitdagingen, zoals de groene, digitale en energietransitie. In verlenging hiervan hebben Zuid-Korea en de EU ook hun digitale partnerschap herbevestigd. Tijdens de Second Digital Partnership Council spraken zij af hun samenwerking op het gebied van 5G, kwantumtechnologie, kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging voort te zetten. De associatie met Horizon Europe zal de uitvoering van deze gezamenlijke projecten vergemakkelijken.  

Context 

Associatie met Horizon is nauwste vorm van internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie tussen de EU en een derde land. Horizon Europe omvat een budget van 93,4 miljard euro voor de periode 2021-2027, aangevuld met de financiële bijdragen van geassocieerde landen. Volgens het EU Innovation Scoreboard presteert Zuid-Korea het best op het gebied van innovatiekracht. Met 22 miljard euro aan investeringen is het land een van de vier grootste absolute investeerders in onderzoek en innovatie ter wereld. Deze investeringen zijn goed voor bijna 5% van het BBP, cijfers waar Europese landen alleen maar van kunnen dromen. In 2022 liet Zuid-Korea officieel haar interesse blijken in deelname aan het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Momenteel onderhandelt de EU ook met Japan en Zwitserland over eventuele deelname. Het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben zich recent geassocieerd met Horizon. Volgens de Commissie is de associatie van niet-EU-landen tot Horizon Europe een belangrijk instrument voor de concurrentiepositie van de EU en het oplossen van mondiale uitdagingen. 

 

Mede geschreven door Leah Corsmit.