De Commissie is akkoord gegaan met een nieuw megaproject rond waterstof. De EU investeert 5,2 miljard euro in onderzoek en innovatie rond infrastructuur en industriële toepassingen van waterstoftechnologie. Nederland is één van de dertien landen die meedoet. Acht Nederlandse bedrijven mogen de staatsfinanciering ontvangen.


EU start tweede IPCEI-waterstof initiatief voor 5,2 miljard euro

Weer een grote investering in waterstof

De EU investeert 5,2 miljard euro in het nieuwe waterstofproject ‘IPCEI Hy2Use’. Dit is een aanvulling op het eerder gelanceerde ‘IPCEI Hy2Tech’ initiatief, waar de EU al 5,4 miljard voor heeft uitgetrokken. Hy2Use omvat projecten die niet onder Hy2Tech vallen, met name rond waterstofgerelateerde infrastructuur en waterstoftoepassingen in de industriële sector. De Commissie verwacht dat naast de 5,2 miljard aan publieke investeringen er nog eens 7 miljard aan private investeringen zal worden aangetrokken. Net als Hy2Tech is Hy2Use onderdeel van een Important Project of Common European Interest (IPCEI), wat betekent dat het door middel van staatsteun gefinancierd mag worden.

Acht Nederlandse bedrijven

Het IPCEI Hy2Use initiatief omvat samenwerkingen tussen 13 lidstaten. Naast Nederland zijn dit: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden. Nederland heeft het hoogste aantal aangesloten bedrijven: Air Liquide CurtHyl, Air Liquide ELYgator, ENGIE, H2-Fifty, HyCC Ørsted, Shell en Uniper. Deze zullen zich allemaal focussen op waterstofinfrastructuur, zoals de productie, opslag en vervoer van waterstof. Er zijn geen Nederlandse bedrijven betrokken bij het tweede gedeelte van Hy2Use, dat gaat over het gebruik van waterstof in industriële sectoren. De bedrijven zullen samenwerken met externe publieke partners, waaronder universiteiten en onderzoeksorganisaties.

Context

Onderzoek en innovatie spelen een belangrijke rol in de Europese waterstofstrategie. De Europese onderzoeksagenda voor groene waterstof richt zich op productie, marktstimulering en transport & infrastructuur. IPCEI's moeten aan strenge voorwaarden voldoen om staatssteun te mogen ontvangen. Ze moeten niet alleen bijdragen aan een gemeenschappelijke doelstelling voor de toekomst, maar er moet ook worden aangetoond dat de staatssteun niet ten koste gaat van eerlijke concurrentie.

 

Mede geschreven door Laura de Boer