29 april 2022
Zeven Nederlandse steden doen mee aan stedenmissie
Joep Roet
Plaatsvervangend directeur
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
29 april 2022
Plaatsvervangend directeur
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven/Helmond doen namens Nederland mee aan de stedenmissie. Dat blijkt uit een persbericht van de Commissie waarin alle 112 geselecteerde steden bekend zijn gemaakt. Uit alle lidstaten doet minstens één stad mee aan het ontwikkelen van klimaatneutrale steden voor 2030. Daarnaast heeft de Commissie ook 12 steden aangewezen uit geassocieerde landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.
Zeven Nederlandse steden zijn door de Commissie geselecteerd om bij te dragen aan de stedenmissie. Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven/Helmond moeten door hun deelname in 2030 klimaatneutraal zijn door te werken aan schone mobiliteit, energie-efficiëntie en groene stadsplanning. Eindhoven en Helmond doen gezamenlijk mee. In totaal zijn er 100 steden uit EU lidstaten gekozen, waarvan de meeste uit Frankrijk (10), Duitsland (9) en Italië (9) komen. Daarnaast zijn er 12 steden uit geassocieerde Horizon Europe landen aangesloten bij de missie, waaronder twee uit het Verenigd Koninkrijk. Dit is opvallend, omdat een associatie met het Verenigd Koninkrijk nog altijd uitblijft. In totaal verdelen de 112 steden 360 miljoen euro in de periode 2022-2023. Alle steden gaan nu aan de slag met een Climate City Contract, waarin de plannen om klimaatneutraal te worden definitief worden vastgelegd. Deze contracten zijn niet bindend, maar worden gezien als blijk van politieke toewijding. Na 2030 moeten de steden als experimenteer- en innovatiehubs dienen, zodat andere steden in 2050 ook klimaatneutraal zijn.
In november 2021 gaf de Commissie groen licht voor de start van vijf Horizon Europe missies. Door burgers te betrekken bij het bepalen van onderzoeksdoelen, wordt de impact groter, zo is het idee. Naast de stedenmissie is er ook de kankermissie, de klimaatadaptiemissie, de missie om Europa’s waterpartijen te herstellen en de bodemmissie. Vlak na de start zocht de Commissie al naar stedendeskundigen die bij wilden dragen aan het evalueren van voorstellen. Volgens de Commissie hebben missies een cruciale rol bij het verwezenlijken van de prioriteiten van de Commissie Von der Leyen.
Mede geschreven door Max Vollebregt
Save the date: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Drie nieuwe programmamanagers versterken de European Innovation Council