Pascal Lamy is door de Europese Commissie benoemd als voorzitter van de High Level Group die zich gaat bezighouden met de interim evaluatie van Horizon 2020. Lamy is verbonden aan het Jacques Delors Institute en was Europees commissaris van Handel in de periode 1999-2004.


Oud-Europees commissaris voorzitter expertgroep H2020

Voorzitter Lamy

De Europese Commissie heeft Pascal Lamy als voorzitter van de High Level Group voor de interim evaluatie van Horizon 2020 benoemd. Lamy is momenteel president emeritus van het Jacques Delors Institute. Van 1985 tot 1994 was Lamy hoofd van het kabinet van Jacques Delors tijdens zijn periode als voorzitter van de Europese Commissie. Daarna werd hij Europees commissaris voor Handel in de Europese Commissie onder leiding van Romano Prodi (1999-2004) om vervolgens over te stappen naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarvan Lamy gedurende twee termijnen directeur-generaal is geweest.

Werk High Level Group

De High Level Group zal advies geven over hoe de EU de impact van zijn investeringen in onderzoek en innovatie kan maximaliseren als onderdeel van de interim evaluatie van Horizon 2020. De experts zullen een visie formuleren op het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid van de Europese Commissie onder andere op basis van de resultaten van de consultatie eind 2016 en een eigen interne evaluatie van Horizon 2020 door de Europese Commissie.

 

De groep zal uit maximaal twaalf personen bestaan; er hebben zich zo’n 350 mensen gemeld als kandidaat. Het is de verwachting dat het selectieproces is afgerond in november 2016. De High Level Group zal begin 2017 van start gaan. In juli 2017 wordt de publicatie van het rapport van de expertgroep verwacht.