Slechts een kwart van de Nederlandse onderzoekers is vrouw en daarmee heeft Nederland het laagste aandeel vrouwen in de wetenschap in Europa. Dit blijkt uit het rapport She Figures 2018 van de Europese Commissie. Uit het rapport komt verder naar voren dat het aantal vrouwelijke onderzoekers Europa-breed langzaam toeneemt, maar dat een genderevenwicht nog niet is bereikt. Er zijn met name minder vrouwen die hoogleraar of universitair hoofddocent zijn, of die een bestuursfunctie bekleden.

Nederland heeft het laagste aandeel vrouwelijke onderzoekers van Europa

Nederland ver onder het Europees gemiddelde

Een kwart van de Nederlandse onderzoekers is vrouw en daarmee heeft Nederland het laagste aandeel vrouwen in het onderzoeksveld in Europa. Dit blijkt uit She Figures 2018, een rapport van de Europese Commissie. Er zijn sinds 2011 in Nederland wel ruim achtduizend vrouwelijke onderzoekers bij gekomen, een stijging van 41%. Het aantal mannelijke onderzoekers steeg met 32%. Hoewel Nederland dus bezig is met een inhaalslag, loopt zij qua aantal vrouwelijke onderzoekers nog altijd achter op het Europees gemiddelde. Vooral wat betreft het aantal vrouwen dat benoemd is als bestuurder, hoogleraar of universitair hoofddocent zit Nederland onder het Europees gemiddelde.

Europese cijfers

In Europa neemt het aantal vrouwelijke onderzoekers over het algemeen langzaam toe, desalniettemin zijn zij nog steeds ondervertegenwoordigd. Ook op Europees niveau laat het aandeel van vrouwen op bestuurlijk niveau en het aantal vrouwen die als hoogleraar of universitair hoofddocent zijn aangewezen nog te wensen over. Daarnaast komt naar voren dat er met name in de STEM-wetenschappen (science, technology, egineering and mathematics) een ondervertegenwoordiging van vrouwen is. In deze wetenschappen wordt slechts 15% van de academische posities door een vrouw bekleed. In het rapport wordt stereotypering genoemd als mogelijke oorzaak.

Context

She Figures wordt sinds 2003 elke drie jaar gepubliceerd en monitort het aantal vrouwen in het Europese onderzoeksveld. Gendergelijkheid en -integratie in onderzoek is één van de prioriteiten in de Europese Onderzoeksruimte (ERA).