Europese regeringsleiders pleiten voor een investering van drie procent van het Europees bbp in onderzoek en innovatie om het competitievermogen van de Europese markt te vergroten. Daarnaast heeft de Europese Raad ook aanbevelingen rondom digitalisering, vaardigheden en het Europees industriebeleid.


Europese Raad wil meer investeren in O&I

Europese Raad streeft naar investering van drie procent bbp in O&I

Drie procent van het Europese bbp moet geïnvesteerd worden in onderzoek en innovatie (O&I). Dat stelt de Europese Raad in hun laatste conclusies. Onderzoeks- en innovatieinvesteringen helpen Europa om een toekomstbestendige interne markt op te bouwen die het concurrentievermogen van de EU vergroot. Op dit moment wordt er slechts 2,3 procent van het bbp geïnvesteerd in O&I, wat onder het streefpercentage ligt. Daarnaast nodigen de regeringsleiders de Raad en de Commissie uit om innovatie te stimuleren door meer te focussen op gebieden met een hoog groeipotentieel en de implementatie van innovatieprojecten op de markt te versoepelen.

Versterken concurrentievermogen

Om competitief te blijven moet de EU zich verder ontwikkelen op het gebied van digitale sectoren zoals AI, kwantumtechnologie en cybersecurity, vindt de Europese Raad. Ook noemt hij het belang van de ontwikkeling van vaardigheden voor de arbeidsmarkt. Omwille van arbeidstekorten in praktische beroepsgroepen willen de regeringsleiders dat de Raad en de Commissie extra aandacht aan het beroepsonderwijs geven. Verder besprak de Europese Raad het industriebeleid van de EU. Hier wil de hij dat er verdere actie wordt ondernomen op de Net Zero Industry Act en de European Critical Raw Materials Act.

Context

De Europese Raad is een orgaan waarin de staatshoofden en regeringsleiders van alle EU-lidstaten minstens vier keer per jaar samenkomen om de algemene politieke beleidslijnen en prioriteiten van de EU te bepalen. De Europese Raad heeft stelde in 2002 dat er in 2020 drie procent van het Europese bbp geïnvesteerd moet worden in onderzoek en innovatie. De investeringen in digitalisering sluiten aan bij de ambitie van de Commissie om strategisch autonomer te worden op het gebied van digitalisering. 2023 is ook het Europese Jaar van de vaardigheden, daarom staan de versterking van vaardigheden bovenaan de prioriteitenlijst van de EU.

Mede geschreven door Lieve Dessing.