Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Mariya Gabriel legt haar functie neer. Dit schrijft de voorzitter van de Commissie Ursula Von der Leyen die haar ontslag accepteert. Gabriel heeft het mandaat gekregen om een nieuwe regering te vormen in haar moederland Bulgarije.


Europees kenniscommissaris Mariya Gabriel treedt af

Mariya Gabriel vertrekt

Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel heeft per direct haar ontslag ingediend bij de voorzitter van de Commissie Ursula Von der Leyen. Dat blijkt uit een statement van Urusla Von der Leyen, die haar ontslag accepteert. Gabriel heeft van de Bulgaarse president het mandaat gekregen om een nieuwe regering in haar moederland Bulgarije te vormen. Totdat Bulgarije een nieuwe commissaris voordraagt zal uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Verstager zich buigen over de portfolio’s innovatie en onderzoek. Uitvoerend vicevoorzitter Margaritis Schinas zal de portfolio’s cultuur, onderwijs en jeugd op zich nemen.

Context

Alvorens Gabriel eurocommissaris werd in de Commissie van Von Der Leyen was zij al acht jaar lid van het Europees Parlement en werd zij in 2017 eurocommissaris voor digitalisering. In 2019 werd zij opnieuw genomineerd als eurocommissaris namens Bulgarije. In de opdrachtbrief van Von der Leyen kreeg Gabriel niet alleen de portfolio’s innovatie en onderzoek toegewezen maar ook cultuur, onderwijs en jeugd. Hierdoor kreeg de kennisgemeenschap voor deze portfolio’s één supercommissaris. Gabriel kreeg de taak zich in te zetten voor een soepele implementatie van Horizon Europe. Ook maakte ze werk van de Europese onderwijsruimte en de Europese universiteiten. Zelf komende uit een widening land maakte ze zich ook hard voor het verkleinen van de kenniskloof binnen de EU.

 

Copyright foto: newsroom.consilium.europa.eu, 2022.

 

Mede geschreven door Tsjalling Kootstra.