Innovatie wordt de vierde pijler van de onderzoekssamenwerking tussen de EU en Zuid-Amerika, naast mobiliteit, onderzoeksinfrastructuren en gezamenlijke projecten. Dat blijkt uit de nieuwe plannen tot 2024.

EU en Zuid-Amerika breiden samenwerking uit met innovatie

Innovatie als vierde pijler

De EU en Zuid-Amerika zullen vanaf volgend jaar hun samenwerking uitbreiden op het gebied van innovatie. Dat blijk uit de gezamenlijke roadmap voor de periode 2021-2023 waarin de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC) hun prioriteiten afspreken. Innovatie is volgens de twee regionale blokken een essentieel onderdeel van een gezonde economie en krijgt daarom een plaatsje in de samenwerkingsverbanden. De EU en CELAC denken bijvoorbeeld aan uitwisselingen tussen innovatie-ecosystemen, gezamenlijke innovation scoreboards en betere bescherming van intellectueel eigendom.

Mobiliteit, onderzoeksinfrastructuren en gezamenlijke uitdagingen

De drie huidige pilaren blijven behouden. De blokken willen de mobiliteit van onderzoekers tussen de twee regio’s bevorderen, onder meer met steun uit de Marie Skłodowska-Curie Acties en Erasmus+. Ook willen de partijen hun onderzoeksinfrastructuren wederzijds openstellen. Tenslotte zullen de EU en CELAC de komende drie jaar opnieuw gezamenlijke onderzoeksprojecten financieren op het gebied van gezondheid, digitalisering en milieu en duurzame ontwikkeling, waarbij de Europese bijdrage uit Horizon Europe zal komen.

Context

De EU en CELAC werken sinds 2007 formeel samen op onderzoeksgebied, onder meer door Zuid-Amerikaanse deelname aan de Europese Kaderprogramma’s. Die samenwerking wordt voortgezet in Horizon Europe, zo blijkt nu. De gezamenlijke verklaring werd ondertekend door hoge ambtenaren van de twee regio’s en moet nog formeel goedgekeurd worden.