De contouren van de farmaceutische strategie zijn bekend. Het plan voor de ontwikkeling van medicijnen moet medicijnen betaalbaar houden en tegelijkertijd onderzoek stimuleren. Reageren op de planning kan tot en met 7 juli. Een uitgebreidere consultatie is voorzien.


Commissie zet eerste stappen farmaceutische strategie

Toegang tot slimme medicijnen

Betaalbare toegang tot innovatieve medicijnen wordt het doel van de farmaceutische strategie, zo blijkt uit de planning voor de strategie. Het plan draagt de naam ‘Pharmaceutical Strategy - Timely patient access to affordable medicines’ en moet de komende jaren richting geven aan de ontwikkeling van medicijnen binnen en buiten de Europese farmaceutische industrie. De strategie heeft vier doelen:

  1. Ensure greater access and availability of pharmaceuticals to patients;
  2. Ensure affordability of medicines for patients and health systems financial and fiscal sustainability;
  3. Enable innovation including for unmet medical needs in a way that harnesses the benefits of digital and emerging science and technology and reduces the environmental footprint;
  4. Support EU influence and competitiveness on the global level, reduce direct dependence on manufacturing in non-EU countries, seek a level playing field for EU operators.

Context

De farmaceutische strategie is één van de speerpunten op gezondheidsgebied van de Commissie Von der Leyen en moet aansluiten op de industriestrategie, de Green Deal, de digitaliseringsstrategie en het kankeractieplan. De planning is een zogenaamde roadmap en men kan tot en met 7 juli reageren. De strategie wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2020. Ter voorbereiding is een uitgebreidere inhoudelijke consultatie voorzien.