De adviesraad voor de EIC pilot telt één Nederlander: Dhr. Yousef Yousef. Dit blijkt nadat de Commissie de nieuwe leden heeft bekendgemaakt. De raadsleden zullen advies uitbrengen over de pilot en de opzet van het volwaardige EIC onder Horizon Europe begeleiden. Wat de onderdelen van de EIC betreft: de Commissie heeft 164 miljoen euro toegekend voor de Pathfinder pilot en 149 miljoen voor 83 MKB’s en start-ups onder de Accelerator pilot, waaronder vijf Nederlandse mkb’s en start-ups geselecteerd zijn.

Commissie maakt leden EIC-adviesraad bekend

Nederlander aan boord

De Commissie heeft 22 innovatieleiders aangesteld, waaronder de Nederlander Yousef Yousef. De innovatieleiders zullen in 2019-2020 de Commissie adviseren over de voortgang van de EIC pilot en mee helpen met het opzetten van de EIC, zoals deze uiteindelijk onder Horizon Europe zal worden ingezet. Daarna zullen ze in 2021-2027 betrokken blijven bij het ontwikkelen van de strategie en de opzet van de EIC onder Horizon Europe. Yousef Yousef is zelf erg bekend in de wereld van innovatie en start-ups. Zo is hij de CEO van LG Sonic, lid van de Economic Board Zuid-Holland en voorzitter van het Groene Groeiers Netwerk.

Toegekende subsidies

Tegelijkertijd heeft de Commissie bekendgemaakt dat ze 164 miljoen euro zullen toekennen aan 53 nieuwe EIC Pathfinder subsidies. Dit zal worden gebruikt om bottom-up onderzoeksprojecten te financieren die mogelijk veel impact kunnen bereiken. Voor de subsidies onder de Accelerator pilot is er in de laatste subsidieronde 149 miljoen toegekend aan 83 mkb’s en start-ups. Deze mkb’s en start-ups houden zich bezig met potentiële baanbrekende innovatieprojecten, zoals milieuvriendelijke vliegtuigen en antibacterieel textiel voor in ziekenhuizen. In de laatste ronde zijn er vijf Nederlandse voorstellen geselecteerd.

Context

De European Innovation Council (EIC) is onder de laatste jaren van Horizon 2020 als pilot geïntroduceerd en zal volwaardig worden geïntegreerd onder het Horizon Europe programma. De EIC heeft tot doel innovatieprojecten te ondersteunen om zo ook het concurrentievermogen van de EU te versterken. Binnen Horizon Europe valt de EIC onder de derde pijler, ‘Open Innovation’ en heeft een voorgesteld budget van 10 miljard euro.

De Pathfinder en de Accelerator zijn twee onderdelen van de EIC en bieden financiële steun aan veelbelovende innovatieve projecten. De Pathfinder richt zich op innovaties met een laag technology readiness level (TRL) en was in Horizon 2020 bekend als FET Open. De Accelerator richt zich op innovaties met een hoog TRL en vervangt het SME Instrument onder Horizon 2020.