Europees commissaris Mariya Gabriel lanceert het proces voor het tweede strategische plan onder Horizon Europe voor 2025-2027. In november volgt een uitgebreide consultatie over het komende strategische plan en de evaluaties van Horizon 2020 en Horizon Europe.


Commissie lanceert planning voor 2de strategisch plan Horizon Europe (2025-2027)

Tweede strategische planningsproces start met consultatie

Tijdens de Europese onderzoeks- en innovatiedagen lanceert commissaris Mariya Gabriel officieel het tweede strategische planningsproces van Horizon Europe voor 2025-2027. Belanghebbenden krijgen via een consultatie de mogelijkheid input te leveren. Tevens zullen in diezelfde consultatie ook de evaluatievragen over Horizon 2020 en de tussentijdse evaluatie van Horizon Europe behandeld worden. De call for evidence zal te vinden zijn in het Have Your Say Portal en opent in november voor een periode van 12 weken. Door het veld breed te consulteren, wil de Commissie burgers en andere partijen betrekken bij de inhoud van het tweede. De Commissie zal burgers raadplegen tijdens een speciale workshop in december. Ook de lidstaten en het Europees Parlement worden betrokken in het planningsproces. Het strategische plan voor Horizon Europe 2025-2027 zal naar verwachting in 2024 worden aangenomen.

Context

Het strategische plan omvat de beleidsprioriteiten voor Horizon Europe en de verwachte effecten hiervan. De richtsnoeren en gerelateerde impactgebieden van het plan geven richting aan de werkprogramma’s van Pijler 2 Global Challenges & European Industrial Competitiveness. Sinds het eerste strategische plan is de wereld flink veranderd met de coronacrisis en oorlog in Oekraïne, wat vermoedelijk terug te zien zal zijn in het tweede plan. De jaarlijkse Foresight-rapporten die Commissievoorzitter Von Der Leyen introduceerde, vormen tevens een belangrijke basis voor het strategisch plan. Een paar maanden geleden werd al duidelijk dat één consultatie zowel het tweede strategische plan van Horizon Europe 2025-2027 als de evaluaties van Horizon Europe én Horizon 2020 zal behandelen.

 

Mede geschreven door Hannelore Schouwstra.