27 belangenorganisaties hebben in een brief aan Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen een oproep gedaan om de SDG-strategie te versterken. De brief is ondertekend door leden van het EU high-level multi-stakeholder platform on SDGs. Er wordt opgeroepen tot het oprichten van een algemene overkoepelende Sustainable Europe 2030 strategie met een gerichte en tijdsgebonden aanpak.

27 Europese koepels roepen Commissie op tot sterke SDG-strategie

Oproep sterke SDG-strategie

Er moet een overkoepelende Sustainable Europe 2030 strategie opgezet worden. Dit stellen 27 belangenorganisaties uit de EU high-level multi-stakeholder platform on SDGs in een brief aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De organisaties roepen de Commissie op een overkoepelende Sustainable Europe 2030 strategie en implementatieplan op te richten, ook in de context van het vernieuwde proces van het Europees Semester. Het idee voor een overkoepelende SDG-strategie wordt ondersteund door het Parlement en de Raad. Ze stellen voorop dat een geïntegreerde samenwerking op alle beleidsterreinen essentieel is om alle 17 SDGs vóór 2030 te behalen. 

Context

De brief is ondertekend door leden van de EU high-level multi-stakeholder platform on SDGs, waaronder de European University Association (EUA), het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's. Het platform ondersteunt en adviseert de Commissie en betrokkenen bij de implementatie van de SDG’s op EU-niveau. Het mandaat van het platform verloopt eind 2019, daarom pleit de groep in de brief ook voor een verlenging, zodat het de EU en de lidstaten hier verder in kunnen ondersteunen. De Commissie zelf kondigde deze week in de context van de jaarlijkse groeianalyse nog aan dat de lidstaten binnen het Europees Semester zullen worden getoetst op het behalen van de SDG's.