1156 onderzoekers krijgen een Postdoctoral Fellowship uit de aanvraagronde 2021 van de Marie Sklodowska-Curie Actions-beurs. Voor het eerst maakte ook Euratom projecten kans op een beurs uit het totaalbedrag van €242 miljoen. Ook zijn voor het eerst de ERA Fellowship-beurzen uitgekeerd, die bijdragen aan de wideningdoelstelling van de ERA.


1156 onderzoekers krijgen €242 miljoen aan MSCA beurzen

Minder budget, minder toewijzingen

In de 2021 calls van de Postdoctoral Fellowships uit het Marie Sklodowska-Curie Actions-programma (MSCA) hebben 1156 onderzoekers gezamenlijk €242 miljoen aan beurzen binnen geharkt. De beurs is bedoeld voor onderzoekers die naast hun onderzoek ook nieuwe vaardigheden willen leren door middel van training en uitwisseling. De totaalwaarde is lager dan vorig jaar, toen het overgebleven budget van Horizon 2020 mee werd verdeeld. Toch is de gemiddelde beurs hoger omdat er minder projecten zijn toegekend. Bijna de helft van de beurzen gaat naar vrouwelijke onderzoekers (43%). De meeste projecten zijn gericht op sociale wetenschappen.

Euratom en ERA Fellowship

Dit jaar financiert de Commissie twee nieuwe typen Fellowships. In het kader van het Euratom Onderzoek en Training programma zijn vijf MSCA-beurzen toegekend op het gebied van nucleair onderzoek. Van 2021 tot 2025 kan Euratom €1,38 miljard besteden, waarvan ongeveer een miljoen per jaar naar de MSCA-beurzen gaat. Een andere vernieuwing vormen de ERA Fellowships. Deze volgen dezelfde regels als Postdoctoral Fellowships, maar gaan uitsluitend naar onderzoekers wiens instelling zich in een wideningland bevindt. Deze onderzoekers maken automatisch kans op de nieuwe ERA Fellowship-beurs als hun voorstel na evaluatie net buiten de boot valt bij de reguliere beurzen. Hiervan zijn er voor het eerst in Horizon Europe 50 toegekend, voornamelijk aan onderzoekers uit Portugal, Tsjechië, Griekenland, Slovenië en Polen. De ERA Fellowships worden betaald uit het wideningbudget van Horizon Europe en vloeit voort uit de succesvolle pilot met widening fellowships in Horizon 2020. 

Context

Het MSCA programma is onderdeel van pijler 1 van Horizon Europe, wat bestemd is voor excellente wetenschap. De focus van MSCA ligt naast het onderzoek ook op het trainen van nieuwe vaardigheden. In Horizon 2020 heetten de Postdoctoral Fellowships nog Individual Fellowships. Onderzoekers met een score van 85% of hoger krijgen een Seal of Excellence, waarmee zij in hun thuisland aansprak kunnen maken op financiering. Vanaf dit jaar mogen onderzoekers met een score lager dan 70% hetzelfde voorstel niet opnieuw indienen. In september 2021 overwoog de Commissie om MSCA te verbinden aan Erasmus+, bijvoorbeeld binnen Europese Universiteiten, om zo synergieën tussen onderwijs, onderzoek en innovatie te verbeteren.