11 mei 2023
Ook universiteiten weten de Centres of Vocational Excellence te vinden
Joep Bresser
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
11 mei 2023
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Nederlandse universiteiten weten de weg naar de Centres of Vocational Excellence steeds beter te vinden. Ook zijn er mbo-instellingen en een hogeschool geselecteerd voor een nieuwe ronde. Bij vijf van de dertien geselecteerde Erasmus+ projecten voor Centres of Vocational Excellence zijn Nederlandse partners betrokken.
Universiteiten uit Nederland weten de weg naar de Centres of Vocational Excellence steeds beter te vinden. Dat blijkt uit de laatste ronde geselecteerde projecten. In vijf van de dertien projecten zijn meerdere Nederlandse instellingen actief betrokken. De concurrentie was weer flink, want slechts 17 procent van de aanvragen komt in aanmerking voor subsidie. Daar waar in vorige calls met name de hogescholen en het mbo scoorden, blijken de Erasmus+ projecten ook steeds populairder te worden onder de universiteiten. Zo doet de Universiteit van Amsterdam mee aan een project dat een door AI-aangedreven volgende generatie van het beroepsonderwijs gaat inluiden. De Technische Universiteit Eindhoven is partner in een project dat zich bezig gaat houden met het bouwen aan transnationale vaardigheden in de bouwsector. Naast de universiteiten mag het Noorderpoort College een project gaan coördineren over digitalisering in de gezondheidszorg, waar ook het Drenthe College aan mee doet. Het Koning Willem I College is partner in een project dat de auto-industrie gaat verduurzamen. Verder zijn de Hogeschool Saxion en ROC Twente partner in een project dat gaat over duurzame onderwijscompetenties.
De Centres of Vocational Excellence (CoVE’s) zijn gericht op een innovatieve aanpak van het beroepsonderwijs, waarbij verschillende publieke en private partners samenwerken in een regio die internationaal verbonden is met andere regio’s in Europa. Op deze manier wil de EU ervoor zorgen dat iedereen van jong tot oud nieuwe vaardigheden aanleert om op die manier bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van het beroepsonderwijs. Hoewel het initiatief primair gericht is op het mbo, is het doel juist ook om mbo-instellingen te verbinden aan universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Ook in 2023 worden er weer nieuwe projecten geselecteerd; de deadline voor de aankomende call is 8 juni. Onlangs stond de Commissie stil bij de Centres of Vocational Excellence door het eerste Vocational Excellence Forum te organiseren, waar Neth-ER verslag van deed. Dit jaar vindt het tweede Vocational Excellence Forum in Nederland plaats, op 25 en 26 september.
Mede geschreven door Marouan Moussi.
Save the date: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Europese Onderwijsruimte meest succesvol voor samenwerking in het hoger onderwijs, mbo blijft achter
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships