In het voorstel van de Europese Commissie voor een Europese Pijler van sociale rechten, speelt onderwijs een belangrijke rol. Hiermee wil de Commissie verzekeren dat elke burger toegang heeft tot goed onderwijs. De Europese Commissie presenteert ook een discussiedocument, als onderdeel van het Witboek van Juncker.


Onderwijs belangrijk onderdeel van nieuwe sociale pijler EU

Europese Pijler van Sociale Rechten

Elke burger moet gelijke toegang hebben tot goed onderwijs om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt. Dit is het streven van het eerste hoofdstuk van de Europese Pijler van Sociale Rechten. De Europese Commissie stelt implementatie van dit streven voor op zowel nationaal als Europees niveau. Zo verwijst zij naar verschillende acties uit de New Skills Agenda for Europe.

Discussienotitie en scoreboard

Met de Pijler is ook een discussienotitie en social scoreboard gepresenteerd door de Europese Commissie. In de discussienota 'Establishing a European Pillar of Social Rights’ worden door de Commissie ideeën aangedragen voor een sociaal Europa in 2025, waar de Commissie onder andere het belang van diplomaerkenning onderstreept. Met het scoreboard kunnen de prestaties van EU-landen met elkaar vergeleken worden. Deze analyse zal ook het Europees Semester voeden. 

Volgende stappen

De aanbeveling voor de Europese Pijler van de Europese Commissie is direct van kracht. De Commissie zal verder in gesprek gaan met de Raad en het Europees Parlement over een gezamenlijke verklaring om brede steun te verzekeren op hoog politiek niveau voor de Pijler. 

Context

De Europese Pijler van Sociale Rechten is tot stand gekomen na consultaties met belanghebbenden en lidstaten, bijvoorbeeld met de open consultatie die in 2016 open stond. De discussienota over de sociale dimensie van Europa past in het proces van het in maart gepubliceerde White Paper van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Dit White Paper vormde de start van een discussie over de toekomst van de EU. Ter ondersteuning van het White Paper zullen er in totaal vijf discussienota’s gepubliceerd worden. De overige discussienota’s zullen zich richten op de Economische en Monetaire Unie, globalisering, defensie en financiën. In december 2017 zal de Europese Raad haar conclusies aannemenover de toekomst van de EU.