Een netwerk van Europese filantropen heeft het European Artificial Intelligence Fund gelanceerd, dat de toekomst van kunstmatige intelligentie in Europa vorm moet geven en maatschappelijke organisaties op het vlak van beleid en technologie zal ondersteunen. Als eerste stap schrijft het fonds 1 miljoen euro uit om de capaciteiten van bedrijven en organisaties die werken met kunstmatige intelligentie te vergroten en het maatschappelijk middenveld bekend te maken met het onderwerp.

Europese filantropen presenteren fonds voor kunstmatige intelligentie

Lancering European AI Fund  

Een filantropisch netwerk van Europese fondsen heeft het European Artificial Intelligence Fund gelanceerd om de toekomst van kunstmatige intelligentie (KI) in Europa vorm te geven. Het fonds zal maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met beleid en technologie ondersteunen. Zo willen de filantropen het maatschappelijk middenveld op het gebied van KI versterken en een ecosysteem van maatschappelijke organisaties op het gebied van beleid en technologie doen ontstaan. De ondersteuners vrezen dat de uitvoer van de digitale ambities van de Commissie niet mogelijk is zonder een sterk maatschappelijk middenveld dat bijdraagt aan het debat.

1 miljoen beschikbaar

Als start van het fonds heeft het netwerk een open call for proposals gelanceerd, met daarin 1 miljoen euro gericht op projecten rondom KI die bijdragen aan de digitale transitie. Deze eerste oproep richt zich specifiek op het opbouwen van strategische capaciteiten van maatschappelijke organisaties die over KI-expertise beschikken. Hiernaast is het een prioriteit om nieuwe belanghebbenden te betrekken wiens werkveld wordt beïnvloed door KI, maar hier nog niet eerder mee hebben gewerkt.

Context

Het European AI Fund is een filantropisch initiatief van zeven nationale, regionale en internationale stichtingen in Europa en wordt gehost door het Network of European Foundations. Het fonds sluit aan op de digitale ambities van de Commissie, waaronder het plan voor Europa’s digitale transitie, waar KI onderdeel van uitmaakt.