29 november 2018
Brexit: beperkte invloed op erkenning academische kwalificaties
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
29 november 2018
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU zal waarschijnlijk niet leiden tot een verandering in de erkenning van academische EU-diploma’s en studieperioden in het buitenland. Dit blijkt uit een onderzoek van het Europees Parlement voor de Commissie cultuur en onderwijs (CULT) van het Europees Parlement waarin zij de impact van Brexit voor de erkenning van academische en professionele kwalificaties onderzocht. De erkenning van professionele kwalificaties is echter gebaseerd op EU-instrumenten en wordt dus wel beïnvloed door het vertrek van het VK.
Brexit zal waarschijnlijk weinig gevolgen hebben voor de erkenning van diploma’s en studieperioden in het buitenland. Dit blijkt uit het onderzoek Recognition of qualifications for educational and professional purposes: the impact of Brexit, van het Europees Parlement voor de Commissie Cultuur en Onderwijs (CULT) van het Europees Parlement. Erkenning wordt namelijk door instrumenten geregeld die vrijwillig of intergouvernementeel zijn en dus niet zijn gebaseerd op afspraken op EU-niveau. Onder het Bolognaproces zijn de belangrijkste afspraken op dit gebied gemaakt, waaronder over het Bachelor-Master stelsel en het European Credits Transfer System (ECTS). Dit proces is intergouvernementeel van aard en staat ook open voor deelname door niet-EU-lidstaten. Het Verenigd Koninkrijk (VK) kan na Brexit nog steeds deelnemen aan het Bolognaproces.
Voor EU-instrumenten zoals het Europees Kwalificatiekader (EQF) en Europass geldt dat deze vrijwillig zijn en ook door derde landen gebruikt kunnen worden. Het VK verliest dus enkel haar zeggenschap over de regelgeving van deze instrumenten door haar vertrek.
Wel heeft de EU onlangs een Raadsaanbeveling aangenomen waarin de lidstaten afspreken te streven naar automatische erkenning van kwalificaties in 2025. Ondanks het niet-bindende karakter van deze aanbeveling kan het een relevant document zijn voor de lidstaten. Het is onduidelijk wat deze aanbeveling voor gevolgen zal hebben in de toekomst en welke invloed dit zal hebben op het VK.
De erkenning van professionele kwalificaties wordt wel beïnvloed door het vertrek van het VK uit de EU. Deze erkenning is namelijk geregeld door Europese regels over het vrij verkeer van werknemers, diensten en vestiging, welke slechts tot het eind van de transitieperiode van toepassing blijven op het VK. Hoe dit na 2020 vorm zal krijgen moet blijken uit latere onderhandelingen. Het is echter wel duidelijk dat er niks zal veranderen voor professionele kwalificaties die erkend zijn vóór 2020.
De onderzoeksafdeling van het Europees Parlement heeft deze briefing gepubliceerd in opdracht van de CULT-commissie. Recent hebben de EU en het VK overeenstemming bereikt over de Brexit-deal. Door een transitieperiode zal er tot eind 2020 niks veranderen. De invulling van veel programma’s na 2020 moeten echter duidelijk worden uit latere onderhandelingen. De Brexit-deal moet nu worden goedgekeurd door het Britse Parlement, dat waarschijnlijk medio december zal stemmen.