Harald zur Hausen heeft de Commissie laten weten dat hij omwille van persoonlijke redenen met onmiddellijke ingang zijn werk neerlegt als voorzitter van de mission board kanker. Er staat al een opvolger klaar.

Voorzitter mission board kanker treedt af

Voorzitter legt werk neer  

Professor Harald zur Hausen, Nobelprijswinnaar in de geneeskunde, legt zijn werk als voorzitter van de mission board kanker per direct neer omwille van persoonlijke redenen. De professor geeft aan het jammer te vinden zijn werk te moeten neerleggen en spreekt zijn steun uit voor het ambitieuze werk van de mission board, dat erop gericht is de preventie en behandelingen van kanker te verbeteren. Zur Hausen blijft beschikbaar voor advies vanuit zijn expertisegebieden. Walter Ricciardi, professor in hygiëne en publieke gezondheid aan de Università Cattolica del Sacro Cuore, zal door de Commissie worden benoemd als nieuwe voorzitter van de mission board kanker. Bettina Ryll, oprichter van Melanoma Patient Network Europe, treedt als nieuw lid toe.

Context

De missies vormen een nieuw onderdeel van Horizon Europe. Naast de mission board die zich met kanker bezighoudt zijn de andere mission boards gericht op klimaatverandering, gezonde oceanen, bodemgezondheid & voedsel en klimaatneutrale steden. Het doel van deze missie-gedreven aanpak is het vergroten van de impact van onderzoek op de samenleving. Er werken vijf Nederlanders mee in de mission boards.