De Commissie wil een beweging creëren waarin duurzaamheid, kwaliteit en inclusie in design worden geïntegreerd. Hiervoor heeft zij het ‘New European Bauhaus’-initiatief gelanceerd. Geïnteresseerden kunnen zich al aanmelden om bij te dragen aan de ontwerpfase. De eerste calls voor pilotprojecten openen in het najaar van 2021.


Commissie licht tipje van de sluier op over Nieuw Europees Bauhaus

Beweging voor duurzaam, esthetisch en inclusief design

De Commissie lanceert het ‘New European Bauhaus-initiatief om een designbeweging in gang zetten waarin duurzaamheid, kwaliteit (inclusief esthetiek) en inclusie in inrichting van de leefruimte worden geïntegreerd. De eerste fase van het initiatief is afgetrapt en berust op co-creatie. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden als partners van het nieuwe Europese Bauhaus. Ook worden kunstenaars, ontwerpers, ingenieurs, wetenschappers, ondernemers, architecten en studenten opgeroepen ideeën aan te dragen, goede voorbeelden in te dienen en zich te uiten over eventuele zorgen. Het doel van het initiatief is om iedereen in Europa aangename en betaalbare leefruimten (binnen- en buitenshuis) te kunnen bieden, op een duurzame manier.

Tijdlijn

In de lente van 2021 opent een wedstrijd voor de nieuwe Europese Bauhaus-prijs. Tijdens de zomer van 2021 wordt de prijs uitgereikt aan bestaande voorbeelden die de drie elementen van de beweging integreren: duurzaamheid, kwaliteit en inclusie. De eerste calls voor projectvoorstellen worden verwacht tijdens de tweede fase in het najaar van 2021, waarmee vijf pilotprojecten uit vijf verschillende EU-lidstaten zullen worden geselecteerd. Er is nog geen duidelijk zicht op de financiering van de pilots, de Cohesiefondsen worden aangewezen als natuurlijke partner en mogelijk wordt er steun aangetrokken uit Horizon Europe en het LIFE-programma. Een ‘community of practice’ zal toezicht houden op de pilotprojecten tijdens de opleveringsfase. In januari 2023 gaat de derde fase in om de verzamelde methoden en oplossingen beschikbaar te maken voor steden, plaatsen, architecten en ontwerpers, in Europa en daarbuiten.

Context

Het ‘New European Bauhaus’-initiatief is onderdeel van de renovatiegolfstrategie aangekondigd door Commissievoorzitter Von der Leyen tijdens haar State of the Union-speech. De Mededeling over de renovatiegolfstrategie maakt deel uit van een Green Deal-pakket, en is gericht op het renoveren en verduurzamen van 35 miljoen gebouwen in Europa. Met het nieuwe Europese Bauhaus worden hier partners voor opgeroepen uit alle sectoren: het combineren van kunst, cultuur, wetenschap en technologie dient een nieuw Europees begrip voor duurzaam design vorm te geven.