17 december 2019
Toekomst ERA is inclusief, open, met meer impact

Joep Roet
Plaatsvervangend directeur
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
17 december 2019
Plaatsvervangend directeur
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
In de toekomst is de Europese Onderzoeksruimte inclusief en open, met impact gericht op de SDG’s. Dat is nochtans het advies van de lidstaten in het European Research Area and Innnovation Committee. Om deze doelen te bereiken zijn vier beleidsprioriteiten bepaald, namelijk de randvoorwaarden voor onderzoek, afstemming met andere beleidsterreinen, zichtbaarheid voor de samenleving en een brede definitie van inclusiviteit. Het advies vormt de belangrijkste input voor een mededeling van de Commissie in 2020.
Om de Europese Onderzoeksruimte (ERA) eindelijk te realiseren moeten de Europese Commissie en de lidstaten zich richten op drie doelstellingen. Dat stellen de lidstaten in een opinie over de toekomst van de ERA in het European Research Area and Innovation Committee (ERAC).
Naast de drie officiële doelstellingen stelt ERAC dat de ERA alleen kans van slagen heeft als de nationale en Europese politiek zich committeert.
Om de drie doelen te bereiken formuleert ERAC vier beleidsprioriteiten waar de Commissie en de lidstaten zich op moeten richten. Op een later moment moet worden uitgewerkt of dit in de vorm van wetgeving, “zachte regelgeving” of administratieve maatregelen zal zijn .
Het is nu aan de Commissie om een nieuw plan voor de ERA te schrijven. Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, kreeg de opdracht om een volledig geïntegreerde Onderzoeksruimte te bewerkstelligen. Met het ERAC-advies in de hand zal de Commissie een tour langs de lidstaten maken en een kwantitatieve evaluatie uitvoeren. Voor de zomer van 2020 wordt een mededeling over de toekomst van de Europese Onderzoeksruimte verwacht.
ERAC is een beleidsadviescomité dat de Europese Raad, de Europese Commissie en EU-lidstaten adviseert over de ERA. De leden van ERAC zijn alle EU-lidstaten en de Commissie. Een aantal niet-EU-landen kunnen deelnemen als waarnemer in de activiteiten van ERAC. ERAC vroeg een ad-hoc werkgroep om na te denken over de toekomst van de ERA, daarmee vooruitlopend op de ERA roadmap die in 2020 afloopt. Hiervan concludeerde de Commissie in februari 2019 dat de implementatie traag verloopt.
Uitgelicht: Nuffic bouwt bruggen tussen de EU en Zuidoost-Azië
‘’Europa blijft de baas over de toekomst van haar eigen halfgeleiderindustrie”
Neth-ER vacature: hbo/wo beleidsstagiairs gezocht – september 2025
Warschauverklaring: Europese onderzoeksministers pleiten voor een onafhankelijk kaderprogramma