The Guild stelt dat de Open Access methode het onderzoek moet dienen en niet de uitgevers. De universiteitenkoepel benadrukt dat sommige Open Access strategieën extra financiële lasten voor onderzoeksinstellingen met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om alternatieve en duurzame modellen te ontwikkelen zonder verwerkingskosten


The Guild: ‘Open Access moet staan voor wetenschap, niet voor uitgevers’

Diamond Open Access als middel

Universiteitenkoepel The Guild heeft in een statement opgeroepen dat Open Access ten goede moet komen aan de wetenschap en niet aan de uitgevers. Nu brengen sommige Open Access strategieën financiële problemen met zich mee voor onderzoeksinstellingen. Meer transparantie over publicatiekosten en eerlijke contracten tussen uitgevers en auteurs moeten hieraan bijdragen. Om dit te bewerkstelligen is volgens The Guild een Diamond Open Access strategie nodig zoals voorgesteld door Plan S. Bij deze strategie hoeven zowel de lezers als de auteurs niet te betalen voor het lezen en publiceren van academische stukken. In de publicatie kondigt The Guild ook aan dat zij open staat voor een noodzakelijke dialoog over de afstemming van gemeenschappelijke middelen om de efficiëntie en kwaliteit van Diamond Open Access te verbeteren.

Context

Open Access is een manier van publiceren waarbij zoveel mogelijk individuen gratis toegang krijgen tot de publicatie. Hoe dit het beste geregeld kan worden is een kwestie waar veel onderzoeksinstellingen, auteurs en uitgevers mee in de maag zitten. Het statement van The Guild komt in aanloop naar de Raad voor Concurrentievermogen in juni waar de ministers de Open Access strategie bespreken. Het Diamond Open Access plan waaraan The Guild refereert bouwt voort op een voorstel van cOAlition S en Science Europe uit maart 2022. Open Access is een belangrijk dossier van de Commissie blijkt ook uit het Open Access platform dat zij lanceerde om publicaties van Horizon projecten openbaar te maken.

 

Mede geschreven door Max Vollebregt