30 november 2020

Commissie lanceert Open Access publicatieplatform voor Horizon 2020 en Horizon Europe

Mariëlle van Heumen

Mariëlle van Heumen

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Vanaf december kunnen onderzoekers gratis hun publicaties open access publiceren op het nieuwe platform Open Research Europe. Het platform van de Commissie moet door Horizon 2020 gefinancierd onderzoek vrij toegankelijk maken en een plek voor onderzoeksdiscussies faciliteren. Ook voor Horizon Europe onderzoekers is het platform gratis.

Commissie lanceert Open Access publicatieplatform voor Horizon 2020 en Horizon Europe

Platform voor Open Access publicaties

De Europese Commissie heeft Open Research Europe gelanceerd, een open access platform dat onderzoekers gratis hun resultaten laat publiceren binnen alle vakgebieden. Het platform wordt bekostigd uit Horizon 2020 en geldt alleen voor onderzoek gefinancierd uit het Europese programma.  Het initiatief maakt het makkelijker om te voldoen aan de open access voorwaarden van de onderzoeksfinanciering. Het platform maakt onderscheid tussen zes vakgebieden: Agricultural & veterinary sciences, Engineering & technology, Humanities & the arts, Medical & health sciences, Natural sciences en Social sciences. Publiceren is gratis en inzendingen zijn mogelijk vanaf december 2020.

Context

Open Access is een van de speerpunten van Horizon 2020 en heeft als doel wetenschappelijke publicaties open en toegankelijk te maken voor iedereen. Eén van de voorwaarden voor financiering uit Horizon 2020 is dat publicaties gratis en vrij toegankelijk gepubliceerd worden. Horizon Europe voegt hieraan toe de eis om ook de resultaten beschikbaar te maken. Het Open Research Europe platform moet hierbij ondersteuning bieden. Het is overigens niet verplicht om het platform te gebruiken. In maart kondigde de Commissie aan dat het platform verzorgd zou worden door uitgeverij F1000.