De Raad heeft een nieuwe verordening aangenomen waardoor de Commissie de regels voor staatssteun kan versoepelen. Na deze aanpassing kan staatssteun verleend worden aan projecten met een Seal of Excellence zonder voorafgaande goedkeuring van de Commissie. Hierdoor kunnen lidstaten eenvoudiger Seal of Excellence projecten financieren met nationale financiering en de Europese Structuur- en Investeringsfondsen.

Raad stemt in met versoepeling staatssteunregels voor Seal of Excellence

Aanpassing staatssteunregels

Projecten met een Seal of Excellence kunnen in de toekomst gefinancierd worden met staatssteun zonder meldplicht. De Raad heeft een nieuwe verordening aangenomen waarin twee categorieën zijn opgenomen die in de toekomst onder bepaalde voorwaarden staatssteun mogen ontvangen zonder voorafgaande goedkeuring van de Commissie. Het Parlement stemde al eerder in met het voorstel van de Commissie. Door deze instemming van de Raad en het Parlement kan de Commissie de regels voor staatssteun aanpassen. Deze nieuwe regels moeten het eenvoudiger maken om nationale financiering te combineren met financiering uit het EU-budget. Op dit moment is dat erg ingewikkeld, doordat nationaal budget onder de Europese regels voor staatssteun valt en EU-budget niet. Door het verruimen van de regels kunnen ook Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF) in de toekomst makkelijker worden ingezet voor het financieren van projecten met een Seal. Het voorstel sluit aan bij het voornemen van de Commissie om in de toekomst meer synergieën te realiseren tussen Horizon Europe en de ESIF.

Seal of Excellence

Onderzoeksprojecten kunnen het label ‘Seal of Excellence’ ontvangen indien zij voldoen aan de vereisten van Horizon Europe en dus door de Commissie worden gekenmerkt als ‘excellent’, maar wegens een tekort aan budget niet gefinancierd kunnen worden. Door het toekennen van een kwaliteitskeurmerk hebben nationale of regionale overheden de mogelijkheid het project alsnog op andere wijze te financieren, doordat zij weten dat het een uitstekend voorstel betreft dat voldoet aan de hoge eisen van het Europees kaderprogramma. Staatssteunregels vormden hier echter tot nu toe altijd een barrière.

Context

Staatssteun mag alleen worden toegekend nadat de Commissie dit heeft goedgekeurd. Op deze manier garandeert de Commissie dat de Europese markt niet verstoord wordt en er sprake is van eerlijke mededinging. 

De door de Raad aangenomen verordening vormt de rechtsgrondslag voor de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) waarin uiteengezet is onder welke voorwaarden bepaalde categorieën steun zijn vrijgesteld van meldplicht bij de Commissie. De versimpeling van staatssteunregels werd door de Commissie in mei 2018 aangekondigd in de hernieuwde agenda voor onderzoek en innovatie. De Commissie heeft nu van beide instellingen groen licht om de AGVV te wijzigen en voorwaarden op te stellen voor het vrijstellen van nieuwe categorieën, waaronder Seal of Excellence.