Plan S zal gelden vanaf 1 januari 2021 in plaats van 2020. Dat maakte cOAlition S bekend in haar gewijzigde richtlijnen voor de implementatie van Plan S. De aanpassingen volgen op een brede internationale consultatie.

Plan S uitgesteld tot 2021

2021 als nieuwe startdatum voor Plan S  

De implementatie van Plan S zal met een jaar uitgesteld worden naar 1 januari 2021 in plaats van 1 januari 2020. Met dit uitstel wil cOAlition S meer tijd geven aan uitgevers, onderzoeksinstellingen en financiers om zich voor te bereiden op Plan S. Dit blijkt uit de gewijzigde richtlijnen voor de implementatie van het plan. Daarnaast bevatten de gewijzigde richtlijnen een belofte van onderzoeksfinanciers om onderzoek te beoordelen volgens de DORA-criteria, die ook door KNAW, NWO en ZonMw onderschreven worden. Verder hebben financiers de mogelijkheid om onderzoekers met een striktere licentie te laten publiceren dan de voorgestelde open licentie (CC BY).

Context 

In september 2018 presenteerde cOAlition S Plan S: een plan om Open Access publicaties van publiek gefinancierd onderzoek verplicht te stellen. De regels van Plan S zullen gelden voor onderzoeken die zijn gefinancierd door calls gepubliceerd na 1 januari 2021. Het gewijzigde plan volgt op de reacties van meer dan 600 organisaties wereldwijd in de consultatie. COAlition S is een groep van zestien nationale onderzoekfinanciers ondersteund door de Europese Commissie en de European Research Council. Het plan wordt ook gesteund door onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation en grote onderzoekslanden als China en India.