De Covid-19 crisis leidde tot een ongekende mobilisering van wetenschap in Europa en wereldwijd. Dat concludeert de OESO in een terugblik op hoe onderzoek en innovatie omgaan met de coronacrisis. Wel kan de communicatie over de wetenschap verbeterd worden en waarschuwt de OESO dat bedrijven hun uitgaven aan onderzoek en innovatie ernstig zullen verminderen.


OESO: ongekend veel wetenschappelijke samenwerking door coronacrisis

Samenwerking versnelt aanpak crisis, communicatie moet zorgvuldiger

Wereldwijde samenwerkingen onder wetenschappers heeft de aanpak en het begrip van de coronacrisis aanzienlijk versneld, blijkt uit het rapport ‘Times of crisis and opportunity van de OESO. Volgens de organisatie kunnen deze samenwerkingen als voorbeeld gebruikt worden ter voorbereiding op toekomstige pandemieën. Het rapport laat ook zien welke gaten de coronacrisis het afgelopen jaar heeft geslagen binnen wetenschap, technologie en innovatie, en hoe deze gaten gevuld kunnen worden om de veerkracht en voorbereiding op toekomstige crises te verbeteren. Zo wordt naast de internationale samenwerkingen ook stil gestaan bij de wetenschappelijke communicatie over nieuwe ontdekkingen. De OESO roept overheden op zorgvuldig te communiceren, een beeld te vormen van mogelijke scenario’s en transparant te zijn over gemaakte fouten.

OESO waarschuwt voor daling bedrijfsuitgaven binnen O&I

Het rapport waarschuwt dat de economische gevolgen van de pandemie de bedrijfsuitgaven voor onderzoek en innovatie waarschijnlijk ernstig zullen verminderen. Tegelijkertijd worstelen overheden door de pandemie om nationale onderzoeksprogramma's te financieren. Dit zal innovatie in de toekomst belemmeren, stelt de OESO.

Context

De Europese Commissie speelde het afgelopen jaar een leidende rol bij de aanpak tegen de coronapandemie. Zo heeft de Commissie vanuit Horizon 2020 meer geld beschikbaar gesteld voor onderzoek en innovatie tijdens de coronacrisis. Na twee Coronavirus Global Response donorconferenties werd 16 miljard opgehaald om investeringen te mobiliseren voor de ontwikkeling van oplossingen tegen de coronapandemie. Tenslotte schreef de Commissie een vaccinstrategie om de verspreiding en ontwikkeling van het coronavaccin te versnellen.