Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij.


Week 27: Corona update

Nog eens 6 miljard voor Coronavirus Global Response

Tijdens een tweede online donorconferentie is meer dan zes miljard euro ingezameld voor het Coronavirus Global Response. De conferentie volgt op een eerste donorconferentie waarmee Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gehoor geeft aan een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De campagne is bedoeld om universele toegang tot vaccinaties, testen en behandelingen voor COVID-19 mogelijk te maken. Daarnaast zal het geld ingezet worden om de meest kwetsbare economieën te steunen in de aanpak van de coronacrisis. Het totaal van het Coronavirus Response komt na de twee donoracties op zo’n 16 miljard euro.

Meer informatie:

Persbericht Commissie: Wereldwijde coronarespons: EIB en Commissie zeggen 4,9 miljard euro extra toe
Persbericht Commissie: Wereldwijde coronarespons: top van wereldleiders en concert op 27 juni
Persbericht Commissie: President von der Leyen in the ‘Global Goal: Unite for our Future' Summit
Artikel Neth-ER: Week 19: update corona


1500 voorstellen voor EIT Crisis Response Initiative

Bijna 1500 ondernemings- en innovatievoorstellen zijn vanuit 44 landen ingediend voor het EIT Crisis Response Initiative ter waarde van 60 miljoen euro. Het bedrag is beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat ondernemers - waaronder MKB, start-ups en scale-ups - de nodige extra steun ontvangen onder het Venture Support Instrument en ook stimuleert het nieuwe innovatieprojecten die gericht zijn op COVID-19, als onderdeel van de Pandemic Response Projects.

In het kader van de EIT Crisis Response Initiative heeft iedere Knowledge and Innovation Community (KIC) een Call for Proposals gelanceerd. Op basis van deze Call is het miljoenenbedrag onderverdeeld onder de KICs.  De KIC’s zullen zelf de definitieve voorstellen selecteren en in de komende weken bekendmaken. Verwacht wordt dat 60% van het totaalbedrag zal worden besteed aan EIT Crisis Response Funding en 40% aan Pandemic Response Projects. Alle EIT Crisis Response Initiative projecten worden voor het einde van het jaar voltooid om Europa uit de crisis te helpen.

Meer informatie:

Persbericht EIT: €60 million of innovators awarded under EIT Crisis Response Initiative
Website EIT: EIT Crisis Response Initiative