Nederlandse regio’s maken deel uit van enkele interregionale partnerschappen die geselecteerd zijn voor EU-financiering onder een nieuwe pilot-actie voor innovatieve projecten. De Europese Commissie heeft in totaal acht thematische partnerschappen voor interregionale samenwerking geselecteerd.

Nederlandse regio’s geselecteerd voor deelname hightech proefproject

Nederlandse regio’s betrokken bij pilot interregionale partnerschappen

Verschillende Nederlandse regio’s maken deel uit van de acht interregionale partnerschappen in een proefproject van de EU. Dit heeft de Europese Commissie bekendgemaakt in een persbericht. Nederlandse regio’s zijn actief in partnerschappen die zich richten op de thema’s bio-economie, high-tech farming en 3D-printen. Het partnerschap in de laatste categorie wordt onder andere geleid door de regio Noord-Brabant. Het doel van het proefproject is om partnerschappen te helpen bij de uitbreiding en schaalvergroting van innovatieve high-tech projecten in prioritaire sectoren zoals big data, bio-economie, hulpbronnenefficiëntie, geavanceerde fabricage of cyberbeveiliging. De gekozen interregionale partnerschappen zullen worden gesteund door speciale teams binnen de Europese Commissie, inclusief experts van verschillende thematische afdelingen.

Context

Het initiatief voor het proefproject kwam voort uit een eerdere mededeling van de Europese Commissie van juli 2017 over slimme specialisatie en is gebaseerd op bestaande slimme specialisatieplatformen, waarbinnen de projecten kunnen worden ontwikkeld. Het doel van het interregionale proefproject is om slimme specialisatie naar een hoger niveau te tillen.

Tijdlijn

De samenwerking tussen de EU en de partnerschappen gaat van start in januari 2018 en eindigt in 2019. In maart 2018 zullen de thematische interregionale partnerschappen worden ondergebracht in slimme specialisatieplatformen. Vervolgens zullen de resultaten van het proefproject worden gebruikt in de ideeën over het ondersteunen van interregionale partnerschappen na 2020.