Aankomende zaterdag zal de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Europese wetenschapsjaar inluiden door het startschot te geven voor Leiden European City of Science 2022. In een geheel vernieuwde opzet zal Leiden, anders dan tijdens voorgaande edities,  het hele jaar door activiteiten organiseren. De opening van het wetenschapsfestival wordt aankomende zaterdag online uitgezonden.


Leiden vanaf aankomend weekend jaar lang Europese stad van de wetenschap

Leiden Europese stad van de wetenschap  

Dit weekend is de aftrap van Leiden European City of Science 2022. Een jaar lang mag Leiden zich de Europese wetenschapshoofdstad noemen. Dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan, want Leiden is voornemens om naast het wetenschapscongres EuroScience Open Forum (ESOF), dat gehouden wordt in juli, maar liefst 365 dagen lang activiteiten te organiseren. Het doel van het jaar lang durende festival is het verbinden van wetenschap met de maatschappij. Dit zal Robbert Dijkgraaf, die als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het festival zal openen, als muziek in de oren klinken. De organisatie tracht op een open, speelse en oprechte manier verbindingen tussen wetenschap en samenleving te leggen, onder meer door iedere dag de nieuwsgierigheid van de burger te stimuleren met één specifiek onderwerp, zoals neologismen vandaag. Daarnaast worden vele activiteiten met de lokale gemeenschap georganiseerd. Leiden zal daarmee in 2022 ook een uithangbord zijn voor de Nederlandse wetenschap.

De opening van het festival is op zaterdag 22 januari te bekijken van 14:00 tot 15:30 via deze link.

Context

Sinds 2004 is elke twee jaar een andere Europese stad aan de beurt om zich als Europese wetenschapshoofdstad te mogen presenteren. Van 13 tot en met 16 juli 2022 zullen wetenschappers, onderzoeksgroepen, beleidsmakers en wetenschapsjournalisten uit de hele wereld naar Leiden komen voor het grote wetenschapscongres EuroScience Open Forum (ESOF). In 2020 vond het wetenschapsevenement plaats in Triëst (Italië). De wetenschapshoofdstad van 2024 is ook al bekend: Katowice (Polen).