Leiden mag in 2022 het grootste Europese wetenschapsevenement EuroScience Open Forum (ESOF) organiseren en zal een jaar lang het ‘hart’ zijn van de Europese wetenschap.

Leiden: Europese wetenschapshoofdstad in 2022

ESOF 2022

Leiden/Den Haag is geselecteerd om in 2022 het grootste Europese wetenschapsevenement EuroScience Open Forum (ESOF) te organiseren. Hierdoor zal de stad een jaar lang het Europese middelpunt van de wetenschap zijn. Dit werd vandaag bekend gemaakt door EuroScience en de toezichtsraad van ESOF. Het thema zal in dat jaar zijn: `Science, The Infinite Source of Discoveries’. Dit sluit goed aan bij het slogan van de stad: ‘Leiden, City of Discoveries’. Tegelijk met de aankondiging van Leiden als City of Science in 2022, maakte EuroScience bekend dat ESOF 2020 naar de Italiaanse stad Triëst gaat.

Context 

Sinds 2004 is elke twee jaar een andere Europese stad aan de beurt om zich als Europese wetenschapshoofdstad te mogen presenteren. In 2022 zullen wetenschappers, onderzoeksgroepen, beleidsmakers en wetenschapsjournalisten uit de hele wereld naar Leiden/Den Haag komen voor conferenties en seminars en contacten leggen voor toekomstige samenwerking. Dit biedt kansen voor het lokale kennisveld om zich te profileren en om samenwerkingen aan te gaan.

De eerstvolgende ESOF bijeenkomst zal plaatsvinden in Toulouse (Frankrijk) van 9 tot 14 juli 2018. In 2020 zal het wetenschapsevenement plaatsvinden van 4 tot 10 juli in Triëst (Italië). Wanneer het wetenschapsevenement in Leiden precies zal plaatsvinden is nog niet bekend gemaakt.