De Commissie vraagt uw advies over een Europese Health Emergency Preparedness and Response Authority. Het nieuwe agentschap moet Europa voorbereiden op toekomstige gezondheidscrises, deels door onderzoek. Reageren kan tot en met 24 februari.


Geef uw mening over Europees agentschap voor gezondheidscrises

Europees antwoord op pandemieën

De Europese Commissie vraagt om input op haar plannen voor een Europese Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA). Het nieuwe agentschap is een antwoord op de COVID-19 crisis en moet toekomstige pandemieën bestrijden. HERA zou zich richten op zes taken, waaronder onderzoek en training. Zo overweegt de Commissie dat HERA al het Europees onderzoek naar grensoverschrijdende gezondheidsrisico’s in kaart kan brengen, om verdubbelingen te voorkomen. Ook kan HERA onderzoekers en farmaceuten met elkaar in contact brengen. Om lidstaten te ondersteunen zou HERA biofarmaceutische trainingen kunnen organiseren. Reageren op de plannen kan tot en met 24 februari 2021.

Context         

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie, presenteerde de Health Emergency Preparedness and Response Authority voor het eerst in een toespraak aan het Parlement in 2020. Als onderdeel van de Europese Gezondheidsunie moet HERA de slagkracht van Europa vergroten. Na deze eerste consultatie volgt nog een tweede, uitgebreidere consultatie eind maart. Naar verwachting zal de Commissie eind 2021 haar definitieve voorstel doen.