Europese bedrijven zijn voor het achtste jaar op rij meer gaan investeren in onderzoek en ontwikkeling (O&O). Dit blijkt uit het 2018 Industrial R&D Scoreboard, waarin de Europese Commissie de investeringen van 2500 bedrijven in O&O analyseert. Het afgelopen fiscale jaar zijn de Europese investeringen met 5,5% toegenomen, wereldwijde investeringen namen toe met 8,3%. De groei van O&O-investeringen door Nederlandse bedrijven is opnieuw weinig toegenomen.

Europese bedrijven blijven toenemend investeren in O&O

Europese investeringen in O&O

Voor het achtste jaar op rij zijn investeringen door Europese bedrijven in onderzoek en ontwikkeling (O&O) toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Industrial R&D Scoreboard van de Europese Commissie. De Europese investeringen zijn het fiscale jaar 2017/2018, met 5,5% toegenomen, voornamelijk in de auto-, gezondheid- en ICT-sectoren. In de ruimte, defensie- en chemicaliënindustrie werd het minst geïnvesteerd. Uit de analyse blijkt dat 577 Europese bedrijven bijdragen aan ongeveer een kwart van de wereldwijde investeringen in O&O. Deze groei in Europa wordt echter overstegen door de groei van investeringen in de Verenigde Staten en China, welke met respectievelijk 9% en 20% toenamen. De wereldwijde investeringen namen met 8,3% toe.

Nederlandse investeringen in O&O groeien beneden gemiddeld

De investeringen in O&O door Nederlandse bedrijven zijn opnieuw weinig toegenomen. De investeringen groeiden in slechts 0,6%. Investeringen door bedrijven in Duitsland en Frankrijk namen respectievelijk met 6,3% en 8,1% toe. Daarnaast biedt Nederland voor 40 van de 577 Europese bedrijven die veel in O&O investeren een thuisbasis. Net als vorig jaar zijn slechts in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk meer bedrijven gevestigd.

Context

De Industrial R&D Investment Scoreboard wordt jaarlijks samengesteld door de Europese Commissie, waarin zij de investeringstrends van 2500 industriële O&O spelers analyseert. Het doel van deze analyse is het begrijpen van de positie van Europese bedrijven in de O&O sector.