Onderzoeksmobiliteit en de opbouw van technische vaardigheden moeten centraal staan in de onderzoekssamenwerking tussen Afrika en de EU. Dat concluderen onderzoeksministers van de twee continenten in de eerste top op hun niveau. De samenwerking kan zich toespitsen op vier gebieden: volksgezondheid, groene transitie, innovatie & technologie en wetenschapscapaciteiten.


Eerste top Afrika-EU onderzoeksministers legt nadruk op mobiliteit en vaardigheden

Technische kennis en vaardigheden

Onderzoekssamenwerking tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie (AU) moet zich richten op mobiliteit van onderzoekers en de opbouw van het beroepsonderwij in beide continenten. Technische kennis en vaardigheden zijn de prioriteit, in het bijzonder voor vrouwen en jongeren, zo concludeerden de onderzoeks- en innovatieministers van de AU en EU. De ministers voorzien samenwerking op het gebied van volksgezondheid, groene transitie en innovatie & technologie. Ook is er aandacht voor wetenschapsbeleid, waaronder open science, wetenschappelijk advies en gendergelijkheid.

Context

Hoewel de EU en de AU al langer samenwerken op het gebied van onderzoek & innovatie, spraken ministers van de individuele lidstaten tot nog toe niet op hun niveau met elkaar. De conclusies van de top vormen input voor de bredere AU-EU top die in oktober zal plaatsvinden. Afrika staat hoog op de agenda van de Commissie Von der Leyen: als eerste buitenlandse bezoek reisde de voorzitter van de Commissie af naar de zetel van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. De Europese Afrikastrategie ziet het stimuleren van onderwijs, onderzoek en innovatie als een van de gemeenschappelijke belangen voor de twee continenten. Onlangs vroeg universiteitenkoepel The Guild om financiering voor 40 Afrikaanse Universiteitennetwerken, in navolging van de Europese Universiteiten.