De Commissie en de European High-Performance Computing Joint Undertaking committeren zich aan het toegankelijk stellen van supercomputers voor AI startups en midden– en kleinbedrijven. Hierdoor zal het trainen van AI sneller gaan en zal het concurrentievermogen van het Europese AI-ecosysteem verbeteren.  


De EU wil open access voor supercomputers

Start-ups gaan AI verbeteren

De Commissie en de European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) willen de toegang tot Europese supercomputers verbeden om de ontwikkeling van AI in de EU te versnellen. Dit stelt de Commissie in een persbericht. Als onderdeel van het EU AI Start-Up Initiative worden de beste EU supercomputers toegankelijk voor AI gerelateerde start-ups, mkb en de bredere AI-gemeenschap. Het openbaar stellen van de computers moet de trainingstijd van AI terugbrengen tot weken. Volgens de Commissie zal de openbaarstelling van de computers wetenschappelijke en industriële innovatie stimuleren. Ook lanceert de Commissie een competitie voor het ontwikkelen van grootschalige AI-modellen met een prijzenpot van één miljoen euro voor de winnende modellen.

Context

De EuroHPC JU is een partnerschap in Horizon Europe die een pan-Europese supercomputer infrastructuur moet realiseren. Tijdens de 2023 State of the Union kondigde Ursula Von der Leyen haar plan aan om supercomputers toegankelijk te maken voor AI startups. De EU beschikt momenteel over drie van de tien beste supercomputers in de wereld. De Commissie heeft veel aandacht voor AI en publiceerde in 2021 een Europese aanpak voor kunstmatige intelligentie, met als doel het Europese AI-ecosysteem te verbeteren.  Een jaar later deed de Commissie een voorstel voor nieuwe AI regels. Hierbij werden richtlijnen geïntroduceerd om veiligheid en rechten te beschermen, zonder onderzoek te hinderen. Momenteel onderhandelen de Raad en Parlement over de wetgeving.

 

Mede geschreven door Luna Hoogendam.