Het EIC fonds is een officiële entiteit geworden. Het fonds zal vermogen van een half tot vijftien miljoen euro investeren in innovatieve bedrijven die zijn geselecteerd voor de EIC Accelerator. Het is de eerste keer dat de Commissie dergelijke investeringen doet, waarbij ze een aandeel krijgt van tussen de 10 en 25 procent.


Commissie maakt van EIC Fonds een eigen entiteit

EIC fonds voor baanbrekende innovatiebedrijven

Het is zover: het fonds voor de European Innovation Council is een officiële entiteit geworden. Dat maakt de Europese Commissie bekend in een persbericht. Het fonds zal vermogen van een half tot vijftien miljoen euro investeren in innovatieve bedrijven die zijn geselecteerd voor de EIC Accelerator. De Accelerator maakt gebruik van blended finance, waarbij de Commissie gelijktijdig subsidie verleent en een aandeel van 10 tot 25 procent in het bedrijf neemt. De EIC had daarmee een primeur; het is namelijk de eerste keer dat de Commissie dergelijke investeringen doet. De Europese Investeringsbank zal het aandeelhouderschap van de Commissie beheren.

Context

Vanaf 2021 wordt het EIC Fonds gefinancierd door de EIC als onderdeel van Horizon Europe. Afhankelijk van de vraag en kwaliteit van voorstellen wordt verwacht dat ten minste een derde van het EIC budget in de vorm van vermogen zal worden beheerd door het EIC fonds. Momenteel ligt er een voorstel voor een budget van 10 miljard euro voor de EIC. Via de EIC Accelerator worden potentieel baanbrekende innovatieve projecten ondersteund. Het fonds heeft als doel om het financieringstekort van bedrijven in de startupfase aan te vullen wanneer de Europese kapitaalmarkt onderpresteert ten opzichte van de wereldwijde kapitaalmarkt. Sinds de start van de EIC Accelerator-pilot zijn in totaal 102 startups en mkb’s geselecteerd voor financiering voor een totaal van 400 miljoen euro. In volgende EIC Accelerator pilot rondes van juli en november zal de EIC meer bedrijven selecteren.