22 september 2022

Belangrijke rol voor onderzoeks- en innovatiesector in de ontwikkeling van virtuele werelden

Bram Ruber

Bram Ruber

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De Commissie ziet de onderzoeks- en innovatiesector als troef voor nieuwe digitale uitdagingen, zoals de metaverse. Het vermogen om virtuele ruimten te bevorderen, hangt volgens de Commissie af van het beheersen en ontwikkelen van geavanceerde technologieën in Europa. Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, benadrukt hierbij de belangrijke rol van Europese onderzoekers.


Belangrijke rol voor onderzoeks- en innovatiesector in de ontwikkeling van virtuele werelden

Ontwikkeling van de metaverse

Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Commissie, noemde in de State of the Union nieuwe virtuele werelden, zoals de metaverse, een kans. Volgens Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, ligt er bij het bevorderen van zulke virtuele ruimten een grote rol voor Europese onderzoekers. In een statement geeft hij aan dat Europa met zijn bekwame onderzoekers sterke troeven heeft om geavanceerde technologieën, waarop de metaverse voortbouwt, te beheersen en te ontwikkelen. Hierbij gaat het om technologieën zoals cloud-based platforms en 5G-netwerken. Met de ontwikkeling van deze technologieën ziet de Commissie een kans om de nieuwe virtuele realiteit naar Europese waarden vorm te geven. Zo moet iedereen zich veilig voelen en moeten innovaties ongehinderd kunnen worden ontwikkeld, wat betekent dat geen enkele private speler een monopoliepositie mag hebben. Ook zal de Commissie, net als bij het Bauhaus-initiatief, een creatieve en interdisciplinaire beweging lanceren, gericht op het ontwikkelen van normen en het vergroten van impact.

Lancering industriële coalitie

Bestaande ecosystemen in Europa gericht op virtual & augmented reality moeten helpen richting te geven aan de nieuwe virtuele ruimte. Om de belangrijkste partijen samen te brengen, lanceert Thierry Breton de Virtual and Augmented Reality Industrial Coalition. Meer dan 40 EU-organisaties die op dit gebied actief zijn, van grote onderzoeksorganisaties tot hogeronderwijsinstellingen en innovatieve mkb-bedrijven onderschrijven de routekaart die hiervoor is ontwikkeld. De Commissie verwacht door de coalitie een kwantumsprong te kunnen maken en noemt het bundelen van EU-, nationale en private financiering hierbij noodzakelijk. Om de benodigde hoeveelheid data uit te wisselen voor het bewerkstelligen van deze kwantumsprong zal de Commissie een uitgebreide consultatie lanceren over passende infrastructuur.

Context

Naast het ontwikkelen van nieuwe virtuele werelden, wil de EU ook graag het voortouw nemen in het reguleren van de digitale ruimte. Daartoe dienen de Digital Services Act en Digital Markets Act. Ook investeren in ecosystemen is een grote ambitie van de Commissie. Zo zet een van de vijf pijlers in de nieuwe Europese Innovatieagenda in op innovatie-ecosystemen. De European Chips Act zal de metaverse ondersteunen op het gebied van halfgeleiders door het stimuleren van ontwikkeling en productie in Europa. Al deze ontwikkelingen zijn onderdeel van een grotere ambitie van de Commissie om strategisch autonomer te worden op het gebied van digitalisering en technologie.

 

Mede geschreven door Julian Zwaal