De European Research Council heeft 222 nieuwe Advanced Grants toegekend aan onderzoekers in Europa. Dat meldt de ERC in een persbericht. Nederlandse onderzoekers doen het goed met 24 succesvolle beurzen, waarmee Nederland in de top 3 meest succesvolle landen staat. Nederlandse instellingen sleepten 23 beurzen binnen. Het aantal beurzen uitgekeerd aan vrouwelijke onderzoekers ligt in geheel Europa laag.


2018 goed jaar voor Nederlandse onderzoekers met Advanced Grant van ERC

540 miljoen euro voor gewaagd onderzoek

Er zijn voor 2019 222 nieuwe Advanced Grants uitgereikt aan onderzoekers in Europa door de European Research Council (ERC). Dit staat in een persbericht van de ERC. In totaal is er voor 540 miljoen euro aan beurzen uitgekeerd voor gewaagd onderzoek. Nederlandse onderzoekers hebben 24 succesvolle grants weten te bemachtigen, daarmee doen enkel het VK (37) en Duitsland (33) het beter. Het percentage van toegekende beurzen voor Nederlandse onderzoekers is gestegen van 6% in 2018 naar 11% in 2019. De vraag naar Advanced Grants in Europa is hoog, van een totaal van 2052 onderzoeksvoorstellen is slechts 11% geselecteerd voor financiering vanuit de ERC. De Advanced Grants richten zich op risicovolle, maar veelbelovende onderzoeksprojecten. Eén van de geselecteerde Nederlandse onderzoekers mag het geld bijvoorbeeld gebruiken voor onderzoek naar de invloed van kunstmatig licht op de biologische klok van mensen. Overigens deden Nederlandse instellingen het ook goed: van de 222 beurzen gingen er 23 naar Nederland, waardoor we enkel Britse (47), Duitse (32) en Franse instellingen (31) voor ons moeten dulden.

Slechts 20% van de grants naar vrouwen

Van de succesvolle Advanced Grants is 20% uitgekeerd aan vrouwelijke Europese onderzoekers. Echter ligt het aandeel ingediende voorstellen door vrouwen ook laag met slechts 19% van het totaal. Vijf Nederlandse vrouwen leverden een succesvol voorstel in, waarmee Nederland op genderevenwicht net boven het Europees gemiddelde scoort. Uit het ERA voortgangsrapport bleek juist dat Nederland over het algemeen slecht scoort op gendergelijkheid in onderzoek. 

Context

Advanced Grants van de ERC zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers die toonaangevend onderzoek doen in hun veld. Met beurzen van de ERC kunnen zij dit voortzetten. De ERC verdeelt ook Starting Grants, Consolidator Grants, Synergy Grants en Proof of Concept-beurzen.