Leerwerkplekken moeten aantrekkelijk zijn voor zowel studenten als werkgevers. Dat stelt de OESO in een publicatie. Leerwerkplekken zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in de overgang van opleiding naar arbeidsmarkt onder invloed van technologische- en digitale ontwikkelingen. OESO geeft daarom antwoord op veelvoorkomende vragen van beleidsmakers om in kaart te brengen wat nodig is voor effectieve leerwerkplekken.

OESO: Wat is nodig voor goede leerwerkplekken?

Leerwerkplek moet van waarde zijn voor studenten en werkgevers

Leerwerkplekken zijn het nuttigst wanneer ze aantrekkelijk zijn voor zowel de studenten als de werkgevers. Dat stelt de OESO in de publicatie Seven Questions about Apprenticeships: Answers from International Experience, op basis van eerder onderzoek naar leerwerkplekken in verschillende OESO-landen. Leerwerkplekken worden steeds belangrijker om de positie van jongeren op een snel veranderende arbeidsmarkt te verbeteren. Er zijn echter nog steeds uitdagingen voor opleidingen, studenten en werkgevers om voor een goede aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt te zorgen. De OESO beantwoordt daarom in deze publicatie veelvoorkomende vragen van beleidsmakers, zoals hoe er bij leerwerkplekken voor een goede leerervaring gezorgd kan worden en hoe meer studenten aangetrokken kunnen worden voor leerwerkplekken. Zij concludeert dat de duur, vergoeding en capaciteit van werkgevers om studenten te trainen allemaal factoren zijn voor een succesvolle leerwerkplek.

Aanbevelingen voor goede leerwerkplekken

Idealiter bieden leerwerkplekken studenten een goede overgang naar de arbeidsmarkt. De duur en het niveau van de leerwerkplek moeten daarom afgestemd zijn op de student, zodat deze optimaal vaardigheden kan ontwikkelen die van pas komen in verschillende beroepen. OESO concludeert dat een uniforme aanpak om die reden niet wenselijk is. Om succesvolle leerwerkplekken te creëren is het daarnaast van belang dat de vergoeding van een leerwerkplek in balans is met de kosten en baten van zowel de werkgever als de student. OESO wijst er ten slotte op dat het een uitdaging is voor loopbaanbegeleidingsdiensten om studenten te wijzen op de kansen en voordelen van leerwerkplekken voor studenten, die hier vaak niet goed van op de hoogte zijn.

Context

Na een periode van minder aandacht voor leerwerkplekken hebben deze in de afgelopen jaren weer een belangrijkere rol gekregen in verschillende beroepsopleidingen, onder meer door het besef dat jonge mensen klaar moeten zijn voor een onvoorspelbare arbeidsmarkt die om nieuwe vaardigheden vraagt. Sinds 2015 publiceert OESO regelmatig rapporten over leerwerkplekken in het beroepsonderwijs, waarin beleid geanalyseerd wordt en de OESO op basis daarvan beleidsmakers adviseert.