19 februari 2021

Von der Leyen stelt Europarlementariërs teleur, verzoek Erasmus+-deelname Schotland en Wales afgewezen

Marieke van Ruiten

Marieke van Ruiten

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De Commissie gaat geen aparte afspraken maken voor toegang tot Erasmus+ met de decentrale overheden van Schotland en Wales. Commissievoorzitter Von der Leyen reageert in een brief op het verzoek van Europarlementariërs om de mogelijkheden tot deelname te verkennen. Zij beargumenteert dat het VK alleen als geheel aan het programma kan deelnemen. Initiatiefnemer Terry Reintke is nog niet tevreden en gaat een debat organiseren in het Parlement. 


Von der Leyen stelt Europarlementariërs teleur, verzoek Erasmus+-deelname Schotland en Wales afgewezen

Géén aparte afspraken

Aparte afspraken voor toegang tot Erasmus+ met de decentrale overheden van Schotland en Wales blijven vooralsnog uit, meldt de Commissie. Commissievoorzitter Von der Leyen constateert in een brief dat het VK alleen als geheel mee kan doen aan het programma. Ze gaat verder niet in op de juridische barrières die deelname in de weg zouden staan. De brief is een reactie op een eerder verzoek ondertekend door 145+ Europarlementariërs, met de vraag aan de Commissie alle mogelijkheden uit te pluizen voor aparte deelname aan Erasmus+ door Schotland en Wales. Initiatiefnemend Europarlementariër Terry Reintke uit haar teleurstelling. Ze geeft aan als vervolgstap een debat te willen organiseren in het Parlement. De reactie van Von der Leyen bevat wel het statement dat de Commissie bereid blijft voor onderhandelingen met het VK als zij toch wil deelnemen aan Erasmus+.

Context

Als gevolg van de Brexit-deal heeft het VK besloten niet meer deel te nemen aan Erasmus+ als programmaland, tot spijt van velen binnen de Europese en Britse kennissector. Als reactie op het besluit van het VK schreven de Europarlementariërs een pleidooi om Schotland en Wales toch de kans de geven tot deelname. De ondertekenaars, waaronder Nederlandse Lara Wolters en Agnes Jongerius, hadden de hoop gevestigd op het feit dat onderwijs in het VK een bevoegdheid is van de decentrale overheden.

 

Foto: Terry Reintke, Europarlementariër.
© Terry Reintke