De European Innovation Council heeft de resultaten van de tweede ronde van haar Accelerator-programma bekend gemaakt. Nederland deed het weer bijzonder goed, van de 99 bekroonde start-ups en mkb’ers ontvangen tien Nederlandse ondernemingen financiering in de vorm van subsidies en/of aandelen. Gedurende de gehele programmaperiode kunnen ondernemingen een aanvraag indienen en worden er tussentijdse sluitingsdata gehanteerd. Voor de eerste helft van 2022 is nog geen evaluatiedatum bekend.


Tien Nederlandse ondernemingen ontvangen EIC-Accelerator financiering

10 Nederlandse ondernemingen een Accelerator Grant

Met een bedrag van 627 miljoen euro financiert de European Innovation Council (EIC) een tweede lichting van 99 innovatieve bedrijven onder haar zogenaamde ‘Accelerator-programma’. Maar liefst tien Nederlandse ondernemingen zijn in de prijzen gevallen. Nederland doet het bijzonder goed in de categorie (duurzame) energie. Hierbinnen ontvangen AquaBattery uit Leiderdorp, Dens uit Helmond en Sympower uit Amsterdam financiering. Ook in de categorie gezondheid ontvangen verscheidene start-ups en mkb’ers financiering, zoals GATT Technologies uit Nijmegen, Fibriant uit Leiden, Xeltis gevestigd in Zwitserland en Allero Therapeutics uit Rotterdam, een spin-off van het Erasmus MC. Ook twee start-ups gelinkt aan de TU Delft – Dawn Aerospace en QphoX (kwantumtechnologiebedrijf) – hebben beiden een beurs bemachtigd. Tot slot, in de categorie voedsel zal ook het Nederlandse Next Generation Sensors uit Maastricht Accelerator-financiering ontvangen.

Doorlopende aanmeldingsperiode

Bedrijven kunnen op elk moment hun ideeën indienen bij de EIC Accelerator. Eerst volgt een indicatiefase waarin ideeën worden geëvalueerd op basis van excellentie, impact en risiconiveau. Wordt dit succesvol doorlopen, kan een volledige aanvraag worden ingediend, rekening houdend met de reguliere sluitingsdata. Nieuw dit jaar is dat bedrijven die onderdeel zijn van EIT-KIC’s versneld kunnen deelnemen, zonder het hele evaluatieproces te doorlopen. Als gevolg van een vertraging bij de goedkeuring van het EIC-werkprogramma 2022 is de sluitingsdatum van januari 2022 uitgesteld.  

Context

In maart 2021 werd het eerste werkprogramma van de European Innovation Council onder Horizon Europe bekend gemaakt. In oktober publiceerde de Commissie de resultaten van de eerste ronde van de EIC Accelerator, waarin een bedrag van 363 miljoen euro verdeeld werd over 65 ondernemingen. Acht Nederlandse bedrijven ontvingen toen al Accelerator-financiering. Kenmerkend voor de EIC Accelerator is het gebruik van blended finance, waarbij de Commissie financiering voorziet in de vorm van subsidies en/of aandelen. Subsidies lopen op tot 2.5 miljoen euro en aandelen-financiering tot 15 miljoen euro. In de tweede ronde heeft de Commissie van in totaal 65 bedrijven aandelen gekocht, wat neerkomt op 441 miljoen euro.