Investeringen in onderzoek en innovatie zijn gegroeid in Nederland, maar meer private investeringen zijn nodig. Deze conclusies worden door de Europese Commissie getrokken op basis van nieuwe data over de prestaties van Europese landen op het gebied van onderzoek en innovatie. In Horizon 2020 scoort Nederland met 16,4% nog steeds hoger dan het Europese gemiddelde van 13,6%. TU Delft staat met 230 deelnemers bovenaan als meest actieve instelling.

NL moet meer private investeringen aantrekken in onderzoek en innovatie

Meer investeringen in O&I

Nederland moet meer private investeringen aantrekken in onderzoek en innovatie. De groei in investeringen in onderzoek en innovatie blijft achter in vergelijking met andere innovatieleiders. Dat blijkt uit een recente update van de Europese Commissie over onderzoek en innovatie in Nederland. De nieuwe cijfers laten een kleine groei zien in het aantal investeringen ten opzichte van vorig jaar

Belangrijkste obstakels en specifieke aanbevelingen

De Commissie roemt het onderzoek- en innovatiesysteem in Nederland, waarin de samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstituten relatief sterk is. Wel wijst de Commissie Nederland op een tekort aan wetenschappelijke en technische vaardigheden, die nodig zijn om de sterke innovatiecapaciteit te kunnen behouden. Ook zal er meer gebruik moeten worden gemaakt van topwetenschap om de kenniseconomie te doen floreren.

TU Delft meest succesvol in Horizon 2020

De Nederlandse deelname in Horizon 2020 is het afgelopen jaar gestegen. Dit blijkt uit een nieuw landenrapport over de deelname van Nederland in Horizon 2020. Het slagingspercentage is gestegen met 0,3% in vergelijking tot het voorgaande jaar en staat nu op 16,4%. Dit is nog steeds hoger dan het Europese gemiddelde van 13,6%. 4.458 Nederlandse onderzoekers ontvangen in totaal 2.227,16 miljoen euro uit het H2020-programma. Nederland staat hiermee nog steeds op de zesde plaats. De TU Delft staat nog steeds bovenaan als meest actieve instelling, met 230 deelnemers en 142,84 miljoen euro aan Europese financiering.

Context

Ieder jaar evalueert de Europese Commissie de coördinatie van het economische beleid met het Europese Semester. Via het Europese Semester ondersteunt de Commissie lidstaten met structurele wijzigingen in verschillende beleidsterreinen met betrekking tot het promoten van banen, groei en investeringen. Onderzoek en innovatie spelen hierbij een belangrijke rol en dat is tevens de reden waarom de Commissie aanbevelingen hierover geeft en nauw samenwerkt met de lidstaten. Een van de landspecifieke aanbevelingen aan Nederland betreft het advies om meer gebruik te maken van fiscaal beleid om de binnenlandse vraag te ondersteunen, waaronder het investeren in onderzoek en innovatie, met het uiteindelijke doel om de prestaties in het nationale onderzoek- en innovatiesysteem te laten groeien.